Επιστήμονες ρίχνουν «φως» στην προέλευση του κοτόπουλου- Ποιος ήταν ο «πρόγονός» του

Επιστήμονες ρίχνουν «φως» στην προέλευση του κοτόπουλου- Ποιος ήταν ο «πρόγονός» του Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Παρότι το κοτόπουλο είναι το πιο σύνηθες ζώο της φάρμας, οι βιολόγοι εδώ και δύο αιώνες πασχίζουν να εξηγήσουν πώς έγινε... κοτόπουλο. Τώρα, η πρώτη εκτεταμένη γενετική μελέτη του πλήρους γονιδιώματος του κοτόπουλου δίνει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Ερευνητές κατέληξαν ότι άνθρωποι στο βόρειο μέρος της νοτιανατολικής Ασία ή στη νότια Κίνα εξημέρωσαν ένα πολύχρωμο είδος φασιανού περίπου μετά το 7.500 π.Χ. Στη συνέχεια, έμποροι και μετανάστες το μετέφεραν σε όλη την Ασία και μετά σε κάθε ήπειρο, με εξαίρεση την Ανταρκτική.

«Τα ευρήματά μας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς ότι τα κοτόπουλα εξημερώθηκαν στη βόρεια Κίνα και στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού», ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ως άμεσο πρόγονο του κοτόπουλο ένα πουλί της ζούγκλας που ονομάζεται Gallus gallus spadiceus.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μινγκ-Σαν Γουάνγκ του Ινστιτούτου Ζωολογίας Κουμίνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Research», σύμφωνα με το «Science», αλληλούχισαν («διάβασαν») τα πλήρη γονιδιώματα 863 σύγχρονων κοτόπουλων και πουλιών από την Ασία και την Αφρική και μετά τα συνέκριναν μεταξύ τους.

Με αυτό τον τρόπο συμπέραναν ότι τα σύγχρονα κοτόπουλα προέρχονται κυρίως από εξημερωμένους και άγριους προγόνους που κάποτε ζούσαν στην περιοχή της Μιανμάρ, του Λάος, της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κίνας.

Ο Δαρβίνος είχε προτείνει το πτηνό της ζούγκλας ως πρόγονο του κοτόπουλου, αλλά είχε θεωρήσει«πατρίδα» του την Ινδία. Οι αρχαιολόγοι, με βάση οστά κοτόπουλων που έχουν βρει κατά καιρούς, θεωρούσαν ότι οι άνθρωποι εξημέρωσαν το κοτόπουλο πριν περίπου 9.000 χρόνια στη Βόρεια Κίνα και ξανά πριν 4.000 χρόνια στο Πακιστάν.

Πάντως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο αρχαιολόγος Τζόναθαν Κενόγιερ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως το κοτόπουλο εμφανίστηκε αρχικά στη νοτιοανατολική Ασία. Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανάλυση αρχαίου DNA πουλερικών, που ακόμη δεν έχει βρεθεί, επεσήμαναν.

Παραμένει ασαφές τι ώθησε τους ανθρώπους να εξημερώσουν το κοτόπουλο, οι πρώτες ποικιλίες του οποίου ήταν πολύ πιο κοκαλιάρικες, έκαναν λιγότερα αυγά από ό,τι σήμερα και απειλούνταν από ουκ ολίγους θηρευτές. Κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αρχικό κίνητρο ήταν ότι τα πρώτα κοτόπουλα είχαν εξωτικό φτέρωμα ή τους εντυπωσίαζαν για τις μαχητικές ικανότητές τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM