Το φαινόμενο της πεταλούδας: Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό με τη θεωρία του χάους

Το φαινόμενο της πεταλούδας: Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό με τη θεωρία του χάους Facebook Twitter
0

Υπολογιστικές προσομοιώσεις υποδεικνύουν πως θα ήταν εφικτός ο τεχνητός έλεγχος του καιρού μέσω εφαρμογής του λεγόμενου «φαινομένου της πεταλούδας». 

Ερευνητές από το Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης Riken στην Ιαπωνία υποστηρίζουν πως «η μαθηματική έρευνα ανοίγει το δρόμο για την τεχνολογία ελέγχου του καιρού». 

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον μαθηματικό και μετεωρολόγο Έντουαρντ Λόρεντζ τη δεκαετία του '60, είναι μια κατάσταση όπου η απειροελάχιστη διαταραχή, όπως «το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας», μπορεί να προκαλέσει τεράστιες συνέπειες, όπως «έναν ανεμοστρόβιλο στο Τέξας». 

Το φαινόμενο αποτελεί μέρος της θεωρίας του χάους που υποστηρίζει πως φαινομενικά τυχαία δραστηριότητα και γεγονότα μπορούν αποδοθούν νομοτελειακά σε συγκεκριμένες αιτίες. 

Η έρευνα αναλύει τις διαταραχές που απαιτούνται για την τροποποίηση και τον έλεγχο του καιρού. 

«Ο έλεγχος του καιρού είναι μια μακροχρόνια επιθυμία τού ανθρώπου και αν γνωρίζουμε πότε και πού να τοποθετήσουμε την "πεταλούδα", αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή, για παράδειγμα μέσω της μείωσης των κινδύνων από τους ανεμοστρόβιλους» αναφέρει η έρευνα.

«Δεν σκοπεύουμε να προκαλέσουμε μόνιμα μη αναστρέψιμη αλλαγή στη φύση, αλλά θα θέλαμε να ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες στο πλαίσιο της φυσικής τους μεταβλητότητας και να βοηθήσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες» προστίθεται. 

Αντ'αυτού, η ομάδα του Riken χρησιμοποίησε μικρές αποκλίσεις στις καιρικές προσομοιώσεις τους για μια σειρά μεταβλητών, μεταξύ αυτών και τη θερμοσυναγωγή - τον τρόπο με τον οποίο η θερμότητα κινείται μέσω του συστήματος. Ανακάλυψαν πως μικρές αλλαγές θα οδηγούσαν σε μεγάλες αλλαγές σε βάθος χρόνου. 

«Φτιάξαμε μια νέα θεωρία και μεθοδολογία για τη μελέτη της ελεγξιμότητας του καιρού» ανέφερε ο δρ. Τακεμάσα Μιγιόσι, επικεφαλής της έρευνας του Κέντρο Riken.

«Βάσει παρατηρήσεων στα συστήματα πειραματικών προσομοιώσεων που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες προβλεψιμότητας του καιρού, καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα πείραμα, προκειμένου να διερευνήσουμε την προβλεψιμότητα βάσει της υπόθεσης πως οι αληθινές αξίες (φύση) δεν μπορούν να αλλάξουν, όμως μπορούμε να αλλάξουμε την ιδέα αυτού που είναι εφικτό να μεταβληθεί (το αντικείμενο που θα ελεγχθεί)» ανέφερε ο ίδιος. 

«Αν κατανοηθεί, αυτή η έρευνα μπορεί να συνδράμει στην αποτροπή και τον περιορισμό ακραίων θυελλών, όπως κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και τυφώνες, των οποίων οι κίνδυνοι αυξάνονται με την κλιματική αλλαγή». 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nonlinear Processes of Geophysics.

Με πληροφορίες από Independent
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM