Eπιστημονικός "παγκόσμιος πόλεμος" εναντίον των γατών

Eπιστημονικός "παγκόσμιος πόλεμος" εναντίον των γατών Facebook Twitter
9

Για «παγκόσμιο πόλεμο» εναντίων των άγριων γατών που θεωρούνται υπεύθυνες για το 14% του συνόλου των εξαφανισμένων ειδών, συγκεκριμένα 22 ειδών πουλιών, εννέα ειδών θηλαστικών και δύο ειδών ερπετών, κάνει λόγο η El Pais.

Στο εκτενές άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ενώ παραθέτει και το παράδειγμα μιας γάτας που εμφανίστηκε στις 25 Απριλίου του 2006 έχοντας στο στόμα της στα Κανάρια νησιά, το σώμα μιας γιγάντιας σαύρας La Gomera, που ήταν μία από τις 40 συνολικά που είχαν απομείνει στον πλανήτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έναν μυστικό πόλεμο κατά των γατών στα νησιά τις οποίες συλλαμβάνουν με παγίδες, ή τους ρίχνουν δηλητηριασμένα ψάρια, η ακόμη τις κυνηγούν και με τουφέκια. Αυτό συνέβη και στα νησιά Galapagos, αλλά και σε νησιά όπως το  Santa Catalina (Μεξικό), το Baltra (Ισημερινός), το Τρινιντάντ (Βραζιλία) και τα ισπανικά νησιά Lobos και Alegranza, όπου οι γάτες έχουν πλέον εξαλειφθεί εδώ και πέντε χρόνια.

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής. Η έρευνα, με επικεφαλής τον αμερικανό βιολόγο Holly Jones, δείχνει ότι η εξάλειψη των χωροκατακτητικών θηλαστικών (κυρίως ποντίκια, κατσίκες και γάτες) έχει ωφελήσει 236 ζώα από 181 είδη σε ιθαγενή νησιά σε όλο τον κόσμο. Για τέσσερα από αυτά τα είδη που ήταν  στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN, μειώθηκε ο κίνδυνος εξαφάνισής τους, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Στο νησί της Γεννήσεως στο Μεξικό, η εξάλειψη των άγριων γατών, ήταν σύμφωνα με την El Pais, το κλειδί για την ανάκαμψη του είδους culinegra Shearwater, ενός πουλιού 80 εκατοστών. "Η παρέμβαση αυτή ήταν σημαντική για τα είδη που θεωρούνται ευάλωτα και υπό την απειλή της εξαφάνισης" δήλωσε η  Heath Packard, μια εκπρόσωπος για την αμερικανική ΜΚΟ Island Conservation, που συμμετείχε στη μελέτη. Το ίδιο συνέβη και στο βρετανικό νησί Ασουνσιόν, στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου η εξάλειψη των γατών επέτρεψε σε ένα- υπό άκρα απειλή- πτηνό να επανακάμψει.  

"Οι βιολόγοι είναι λάτρεις των ζώων. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αφιερώσει τη σταδιοδρομία μας για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αλλά μπορούμε επίσης να καταλάβουμε ότι η αποδοχή της επιμονής στα επεκτατικά θηλαστικά στα νησιά είναι μια απόφαση που απειλεί τα αυτόχθονα είδη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οδηγεί στην εξαφάνιση ", λέει ο καθηγητής Τζόουνς, του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις.

Ο Ισπανός βιολόγος Manuel Nogales , έχει προτείνει την πλήρη εξάλειψη των άγριων γατών σε νησιά κάτω των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. "Στην Ισπανία, και γενικότερα στην Ευρώπη, οι αρχές αγωνίζονται να οργανώσουν εκστρατείες για την εξάλειψη των γατών. Σε άλλες χώρες είναι περισσότερο ενήμεροι ," λέει και καλεί σε δράση: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια" .

Ο Nogales αναγνωρίζει ότι ο συνήθης τρόπος για να απομακρύνουν τις γάτες είναι η ευθανασία, αλλά σημειώνει και άλλους πιθανούς τρόπους. "Στην Ιαπωνία, στο Τόκιο οι  γάτες που συλλαμβάνονται στο νησί της Οκινάουα, στειρώνονται και δίνονται για υιοθεσία», λέει.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Τech & Science / Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
LIFO NEWSROOM
Η 53χρονη Τοάνα αναρρώνει μια χαρά μετά την πειραματική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τech & Science / Αμερικανίδα περίμενε χρόνια στη λίστα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Η 53χρονη Τοάνα Λούνεϊ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει με νεφρό χοίρου - Μέσα σε 10 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων από δότες ζώα θα είναι καθημερινή πραγματικότητα, προβλέπουν χειουργοί
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM
Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Τech & Science / Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι συνειδητά κατανάλωσαν τα θύματα τους και όχι απλά επειδή πεινούσαν, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν και οστά ζώων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αρκετή τροφή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 1 στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα deepfake σεξουαλικής φύσεως

Τech & Science / ΗΠΑ: Μία στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα σεξουαλικού deepfake

Τα deepfakes, δηλαδή ψεύτικες εικόνες ή βίντεο ενός ατόμου που παράγονται χωρίς τη συναίνεσή του με τη χρήση AI και συχνά έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορούν να δημιουργηθούν με εφαρμογές που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
«Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

Τech & Science / «Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

10+1 κορυφαίες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας διατύπωσαν τις δικές τους προβλέψεις, αναλύσεις, σκέψεις, ιδέες, απόψεις και διδάγματα. Ηχητικές εκπομπές που και φέτος είχαν τη στήριξη της Παπαστράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κβαντικός υπολογιστής της Google δουλεύει σε…παράλληλα σύμπαντα

Τech & Science / Ο κβαντικός υπολογιστής της Google δουλεύει σε…παράλληλα σύμπαντα

O Willow, ο κβαντικός επεξεργαστήτς της Google,  έκανε μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά μία δουλειά για την οποία ο ισχυρότερος υπολογιστής που υπάρχει σήμερα θα απαιτούσε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια
LIFO NEWSROOM