Ερασιτέχνες αστρονόμοι στη Γαλλία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα ιδιότυπο «κυνήγι μετεωρίτη», προσπαθώντας να εντοπίσουν ένα μικροσκοπικό ουράνιο σώμα στο μέγεθος βερίκοκου που έπεσε στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Το βραχώδες αντικείμενο βάρους περίπου 150 γραμμαρίων, καταγράφηκε από κάμερες σε κέντρο αστρονομίας στο Mauraux, καθώς βυθιζόταν στη γήινη ατμόσφαιρα. Ο μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη ακριβώς στις 10:43, το βράδυ του Σαββάτου, πλησίον της Aiguillon, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το Bordeaux.
Η αναζήτηση του μετεωρίτη γίνεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ Vigie-Ciel, που καταγράφει με εκατό κάμερες τον νυχτερινό ουρανό, εντοπίζοντας ουράνια σώματα που πέφτουν στη Γαλλία. Κάθε χρόνο περίπου δέκα τέτοια εξωγήινα αντικείμενα ανακτώνται από εθελοντές που ψάχνουν κυριολεκτικά «σπιθαμή προς σπιθαμή» μεγάλες εκτάσεις, προσφέροντας με προθυμία τις υπηρεσίες τους στο δίκτυο FRIPON (Δίκτυο ανάκτησης φλεγόμενων βολίδων και διαπλανητικής παρατήρησης).
«Οι μετεωρίτες είναι «λείψανα» της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, έχοντας το «προνόμιο» να μην έχουν εκτεθεί σε στοιχεία (φθοράς)», εξηγεί ο Mickael Wilmart του εκπαιδευτικού οργανισμού "A Ciel Ouvert" (Ανοικτός Ουρανός), που διαχειρίζεται το παρατηρητήριο του Mauraux.
«Ένας νέος μετεωρίτης όπως αυτός, που έπεσε μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν έχει αλλοιωθεί από το περιβάλλον της Γης και για αυτό περιέχει υπερ-πολύτιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες», προσθέτει.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και εκκλήσεις για βοήθεια έχουν αναρτηθεί στα social media αλλά και σε αφίσες, που τοιχοκολλήθηκαν στις περιοχές που θεωρείται πιθανότερο να έχει πέσει το «διαστημικό βερίκοκο». Ο Wilmart αναγνωρίζει ωστόσο πως οι πιθανότητες να εντοπιστεί το ουράνιο σώμα είναι πολύ μικρές.
«Είναι σα να ψάχνουμε έναν «ψύλλο στα άχυρα. Πραγματικά βασιζόμαστε σε ανθρώπους, να κοιτάξουν στους κήπους τους, στην άκρη του δρόμου. Μπορεί να πέσουν πάνω σε αυτόν τον βράχο που ψάχνουμε διακαώς.»
Με πληροφορίες από Guardian