Νέα επιστημονική μελέτη έδειξε πως το αίμα των νεαρών ποντικιών κάνει τα ηλικιωμένα να ζουν 6 έως 9% περισσότερο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους New York Times, μία ομάδα επιστημόνων επέκτεινε τη ζωή των ηλικιωμένων ποντικιών, χορηγώντας τους αίμα από νεαρότερα. Οι εγχύσεις νεανικού αίματος είχαν ως αποτέλεσμα τα ηλικιωμένα ζώα να ζήσουν 6 έως 9% περισσότερο, διαπίστωσε η μελέτη. Κάτι που ισοδυναμεί σε περίπου έξι επιπλέον χρόνια για έναν μέσο άνθρωπο.
Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν δείχνει πως πρόκειται για μια θεραπεία αντιγήρανσης για τους ανθρώπους, δείχνει ότι το αίμα των νεαρών ποντικών περιέχει χημικές ενώσεις που προάγουν τη μακροζωία, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
«Υποθέτω ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο κοκτέιλ», ανέφερε ο James White, κυτταροβιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και συγγραφέας της εν λόγω μελέτης.
Η παραβίωση μέθοδος-κλειδί για την έρευνα στη γήρανση
Η ένωση αιμοφόρων αγγείων ή γενικότερα τμημάτων σε ζώα, γνωστή και ως παραβίωση, έχει μακρά ιστορία στην επιστήμη. Τον 19ο αιώνα, Γάλλοι επιστήμονες συνέδεσαν τα αιμοφόρα αγγεία δύο αρουραίων. Για να αποδείξουν ότι οι αρουραίοι είχαν κοινό κυκλοφορικό σύστημα, έκαναν ένεση με μπελαντόνα, ένα δηλητηριώδες φυτό, σε ένα από τα ζώα. Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε διαστολή κόρων και στους δύο αρουραίους.
Στη δεκαετία του '50, ο Clive McCay του Πανεπιστημίου του Cornell και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της παραβίωσης για να εξερευνήσουν τη γήρανση. Ένωσαν μικρούς και μεγάλους αρουραίους, ράβοντας τα πλευρά τους έτσι ώστε τα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα τους να ενωθούν. Αργότερα, ο Dr. McCay και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους ιστούς στους ηλικιωμένους αρουραίους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φαίνονταν νεότεροι.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η παραβίωση πέρασε σε νέα φάση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές του 21ου αιώνα για να μελετήσουν τι συμβαίνει όταν ζώα διαφορετικών ηλικιών μοιράζονταν το ίδιο κυκλοφορικό σύστημα. Βρήκαν ότι οι μύες και ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων ποντικών αναζωογονούνταν, ενώ τα νεότερα ποντίκια έδειχναν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης.
Μερικοί γιατροί χρησιμοποίησαν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και άρχισαν να προτείνουν ενέσεις με πλάσμα αίματος από νέους ανθρώπους ως τρόπο θεραπείας της άνοιας και άλλων ασθενειών της τρίτης ηλικίας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έσπευσε τότε, το 2019, να προειδοποιήσει ότι τέτοιες θεραπείες «δεν έχουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη για τις χρήσεις για τις οποίες τις διαφημίζουν και είναι δυνητικά επιβλαβείς».
Τα πειράματα στα ποντίκια που δίνουν ελπίδες
Για αρκετά χρόνια, ο Dr. White και οι συνάδελφοί του βελτίωναν τις διαδικασίες παραβίωσης σε ποντίκια για να κατανοήσουν καλύτερα τις αντιγηραντικές επιδράσεις της. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ένωσαν ένα ηλικιωμένο και ένα νεαρό ποντίκι για περίπου τρεις μήνες -διπλάσιο από όσο συμβαίνει στα τυπικά πειράματα παραβίωσης- προτού τα αποσπάσουν προσεκτικά. Αφού τα ζώα ανάρρωσαν, οι επιστήμονες τα παρατήρησαν για να δουν πόσο περισσότερο θα ζούσαν.
Οι ερευνητές όχι μόνο διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια ζούσαν περισσότερο, αλλά και ότι η πορεία της γήρανσής τους φαινόταν να αλλάζει. Οι επιστήμονες εξέτασαν μοριακούς δείκτες στο αίμα και το συκώτι των ηλικιωμένων ποντικιών, που λειτουργούν σαν «ρολόι» για τη βιολογική ηλικία ενός ζώου. Αυτά τα «ρολόγια» φαινόταν να έχουν σταματήσει. Δύο μήνες αργότερα, αυτοί οι μοριακοί δείκτες έδειξαν τα ηλικιωμένα ζώα ως «νεότερα» από τα ποντίκια της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν λάβει θεραπεία. «Αλλάξαμε την τροχιά της γήρανσης», δήλωσε θριαμβευτικά ο Dr. White.
Τα νεαρά ποντίκια επηρεάστηκαν επίσης από την ένωση. «Τα νεαρά ποντίκια γερνούν γρηγορότερα και όταν τα χωρίζουμε, επανέρχονται», ανέφερε ο Vadim Gladyshev, ειδικός στον μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Aging.
«Είναι μια όμορφη επίδειξη. Δείχνει πραγματικά ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι παροδικό», δήλωσε ο Tony Wyss-Coray, ειδικός στην παραβίωση στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Τα ερωτήματα που δημιουργεί η έρευνα
Αλλά ο Michael Conboy, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, προειδοποίησε ότι ένα παρόμοιο πείραμα που δημοσιεύθηκε πέρυσι από Ουκρανούς επιστήμονες δεν έδειξε ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια ζούσαν περισσότερο μετά την παραβίωση. «Αλλά τουλάχιστον κάποιος κάνει αυτά τα πειράματα, κάτι που είναι γενναίο, γιατί δεν είναι εύκολα», δήλωσε ο Dr. Conboy.
Ο Dr. David Glass, αντιπρόεδρος του τμήματος ερευνών για τις διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία στη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron, σημείωσε ότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε διαφορετικό είδος ποντικών από αυτό της περσινής μελέτης. «Έτσι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός στη γενίκευση των ευρημάτων», σημείωσε.
Τώρα ο Dr. White και οι συνεργάτες του προχωρούν σε νέα πειράματα για να καταλάβουν τι μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση στα ηλικιωμένα ποντίκια. «Κυνηγούμε τα πώς και τα γιατί», σημειώνουν. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του πειράματος δείχνουν στον Dr. White ότι η αιτία δεν μπορεί να εστιαστεί μόνο στα κύτταρα των νεαρών ποντικών που αναζωογονούν τα ηλικιωμένα καθώς μόλις οι χειρουργοί χώρισαν τα ποντίκια, τα ηλικιωμένα έχασαν τα νεαρά κύτταρα που είχαν, αλλά δεν επέστρεψαν στην παλιά τους κατάσταση.
Μια πιθανότητα είναι ότι οι ενώσεις που υπάρχουν στα γερασμένα κύτταρα των ηλικιωμένων ζώων «αραιώνονται» από το αίμα των νεαρών ποντικών. Το νεαρό αίμα μπορεί επίσης να περιέχει μόρια που επαναπρογραμματίζουν τα κύτταρα στα ηλικιωμένα ποντίκια, έτσι ώστε να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν νεότερα κύτταρα μετά την αποκόλληση των ζώων.
Με πληροφορίες από New York Times