ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Έρευνα: Ασθενείς με Long Covid εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

Έρευνα: Ασθενείς με Long Covid εμφανίζουν αυτοάνοσα ένα χρόνο μετά την αρχική νόσηση Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Τρεις στους τέσσερις (το 75%) που αρρώστησαν λόγω κορωνοϊού, έχουν αναρρώσει τελείως μετά από 12 μήνες, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσησης.

Ωστόσο, το υπόλοιπο 25% - ένας στους τέσσερις- έχει ακόμη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα όπως βήχα, κόπωση και δύσπνοια. Οι άνθρωποι αυτοί με επίμονα συμπτώματα έχουν στο σώμα τους αντισώματα που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα, δείχνει νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα βρήκε ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με Long Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν ορατά ίχνη αυτοάνοσης νόσου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μανάλι Μούκερτζι του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο και τον καθηγητή Κρις Κάρλστεν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal, μελέτησαν 106 ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 τη διετία 2020-21 και είχαν νοσηλευθεί γι' αυτό τον λόγο, καθώς επίσης για λόφους σύγκρισης 22 υγιή άτομα και άλλα 34 που είχαν αρρωστήσει με άλλη αναπνευστική λοίμωξη (όχι από κορωνοϊό).

Οι αυτοάνοσες παθήσεις συμβαίνουν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα επιτίθεται στα υγιή μέρη του σώματος, προκαλώντας ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Στις αυτοάνοσες διαταραχές το σώμα παράγει αυτο-αντισώματα που δεν στοχεύουν σε επιβλαβείς ιούς και βακτήρια, αλλά σε υγιή κύτταρα και ιστούς.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος και διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 80% των ασθενών με μακρά Covid-19 (κανένας δεν είχε διαγνωσθεί με αυτοάνοση πάθηση πριν την πανδημία) είχαν δύο ή περισσότερα τέτοια αυτο-αντισώματα μετά από τρεις έως έξι μήνες από την αρχική λοίμωξη, με το ποσοστό αυτό να έχει πέσει στο 41% (τέσσερα στα δέκα άτομα) μετά από ένα έτος.

Από την άλλη, σχεδόν όλοι οι υγιείς εθελοντές δεν είχαν τέτοια αντισώματα «μπούμερανγκ» στο αίμα τους, ενώ επίσης τα επίπεδα των αυτο-αντισωμάτων ήταν σχετικά χαμηλά σε όσους είχαν προ μηνών περάσει μη-Covid αναπνευστική λοίμωξη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ιδίως δύο συγκεκριμένα αυτο-αντισώματα (U1snRNP και SSb-Las), μαζί με άλλες πρωτεΐνες κυτταροκίνες που προκαλούν φλεγμονή, υπήρχαν στο 30% των ασθενών με μακρά Covid-19 μετά από έναν χρόνο, ιδίως σε όσους υπέφεραν από δύσπνοια και επίμονη κόπωση. 

Η Μούκερτζι δήλωσε ότι «για την πλειονότητα των ασθενών στη μελέτη μας ακόμη κι αν είχαν αυτο-αντισώματα λίγο μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά είχαν φύγει μετά από 12 μήνες. Όμως σε μερικούς ασθενείς τα αυτο-αντισώματα επιμένουν και αυτοί ακριβώς οι ασθενείς είναι που είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να υποφέρουν από συμπτώματα και να χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι για σημάδια αυτοάνοσης νόσου στους ασθενείς με μακρά Covid-19 που διαρκεί για ένα έτος ή περισσότερο».

Όπως είπε, οι άνθρωποι με συμπτώματα Covid-19 μετά από ένα έτος θα πρέπει να απευθυνθούν σε ρευματολόγο ή σε άλλο ειδικό για τις αυτοάνοσες παθήσεις και όχι πλέον κατ' ανάγκη σε παθολόγο, πνευμονολόγο ή λοιμωξιολόγο.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν σε επόμενη φάση ασθενείς με πολύ μακρόχρονη Covid-19 διάρκειας έως δύο ετών για να δουν πώς τα αυτο-αντισώματα μεταβάλλονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM