Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου- νόσου Crohn και ελκώδους κολίτιδας- αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν συχνή χρήση αντιβιοτικών, ιδίως οι άνθρωποι άνω των 40 ετών.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με νέα μελέτη, αυξάνει ανάλογα με την κατανάλωση των αντιβιοτικών και είναι μεγαλύτερος ένα έως δύο χρόνια μετά τη χρήση τους, ιδίως αν πρόκειται για σκευάσματα που στόχευαν σε εντερικές λοιμώξεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσοτέρων από 6,1 εκατ. ανθρώπων, από τους οποίους το 91% είχαν πάρει τουλάχιστον μία σειρά αντιβιοτικών, την περίοδο 2000-2018. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, 36.017 άτομα διαγνώστηκαν με ελκώδη κολίτιδα και 16.681 με νόσο Crohn.
Η χρήση των αντιβιοτικών γενικά σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, κατέληξαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Άνταμ Φάγιε του ιατρικού κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γαστρεντερολογίας Gut,
Τα άτομα 10-40 ετών είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με τέτοια νόσο, οι 40-60 ετών 48% μεγαλύτερη πιθανότητα και οι άνω των 60 χρονών 47%. Ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος για νόσο Crohn από ό,τι για ελκώδη κολίτιδα: 40% στις ηλικίες 10-40 ετών, 62% στους 40-60 ετών και 51% στους άνω των 60.
Κάθε επιπλέον θεραπεία με αντιβιοτικά αύξανε αντίστοιχα τον κίνδυνο κατά 11%, 15% και 14% ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, όσοι κατά την προηγούμενη 20ετία είχαν πάρει αντιβιοτικά πάνω από πέντε φορές, είχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 69% (10-40 ετών), 100% δηλαδή διπλάσιο (40-60 ετών) και 95% (άνω των 60).
Η αύξηση του κινδύνου αφορά ιδίως τις φθοροκινολόνες και τις νιτροϊμιδαζόλες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του εντέρου. Άλλα κοινά αντιβιοτικά όπως οι πενικιλίνες αυξάνουν τον κίνδυνο σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Πιθανόν η αιτία για την αύξηση του κινδύνου σχετίζεται με το ότι τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου. Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιορισμός των αντιβιοτικών στα απολύτως αναγκαία όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων με αντοχή στα φάρμακα αυτά, αλλά επίσης βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, ιδίως μετά τα 40.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ