Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα φτάνει τα ανώτατα όρια του προσδόκιμου ζωής.
Παρά τις προόδους στην ιατρική τεχνολογία και τη γενετική έρευνα, καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που φτάνουν τα 100 χρόνια, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στη συνολική διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, οι χώρες με τους πιο μακρόβιους πληθυσμούς παρατηρούν όλο και μικρότερες βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα όριο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, S. Jay Olshansky, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Illinois-Chicago, επισημαίνοντας την ανάγκη να επανεκτιμήσουμε πότε οι άνθρωποι θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται και πόσα χρήματα θα χρειάζονται για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Η έρευνα παρακολούθησε τα στοιχεία προσδόκιμου ζωής από το 1990 έως το 2019 σε οκτώ χώρες με μακροβιότερους πληθυσμούς — Αυστραλία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ισπανία και Ελβετία. Οι ΗΠΑ, που δεν συγκαταλέγονται στις κορυφαίες 40 χώρες, περιλήφθηκαν λόγω προηγούμενων εκτιμήσεων για δραματική άνοδο του προσδόκιμου ζωής.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα στις γυναίκες που εξακολουθούν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, συμβαίνουν με βραδύτερο ρυθμό. Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα λόγω ζητημάτων όπως οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, τα όπλα, η παχυσαρκία και οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Ο Olshansky τόνισε ότι ακόμα και αν εξαλειφθούν όλοι οι θάνατοι πριν την ηλικία των 50, η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής θα ήταν ελάχιστη. Παρόλο που οι εκατοντάχρονοι είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω της πληθυσμιακής ανάπτυξης, το ποσοστό αυτών που φτάνουν τα 100 παραμένει μικρό.
Με πληροφορίες από Associated Press