Πλαστικά μικροσωματίδια εντοπίστηκαν στο αίμα του 77% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια νέα πρωτοπόρα επιστημονική μελέτη.
Η εν λόγω έρευνα, της οποίας την προδημοσίευση παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα η LiFO, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International διαπίστωσε ότι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) είναι ο πιο κοινός τύπος πλαστικού που βρίσκεται στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος. Το πλαστικό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή μπουκαλιών ποτών και συσκευασιών τροφίμων.
Η μελέτη ανατέθηκε από την οργάνωση «Common Seas» σε επιστήμονες από το Vrije Universiteit Amsterdam στην Ολλανδία και αφορά δείγμα 22 ατόμων που ελέγχθηκαν για πέντε τύπους πλαστικού: το μεθακρυλικό πολυμεθυλεστέρα (PMMA), το πολυπροπυλένιο (PP), το πολυστυρένιο (PS), το πολυαιθυλένιο (PE) και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).
Περίπου 17 από τους 22 εθελοντές έφεραν στο αίμα τους μια μετρήσιμη μάζα πλαστικών σωματιδίων. Μετά το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το πολυστυρένιο ήταν το πλαστικό που βρέθηκε πιο συχνά στα δείγματα αίματος που εξετάστηκαν. Το εν λόγω πλαστικό χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας κοινών προϊόντων οικιακής χρήσης.
Το τρίτο πιο διαδεδομένο πλαστικό στο αίμα ήταν το πολυαιθυλένιο - ένα υλικό που χρησιμοποιείται τακτικά στην παραγωγή πλαστικής σακούλας.
Το PET βρέθηκε στην κυκλοφορία του αίματος του 50% όσων εξετάστηκαν, ενώ το πολυστυρένιο ήταν παρόν στο 36%. Το πολυαιθυλένιο βρέθηκε στο αίμα του 23% των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αέρα που αναπνέουμε, του φαγητού και του ποτού. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορεί επίσης να είναι αιτία κατάποσης πλαστικού, συμπεριλαμβανομένου του πολυαιθυλενίου στην οδοντόκρεμα και του PET στο lip gloss.
Από εκείνη τη στιγμή, μεταφέρονται στα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και δύνανται να προκαλέσουν φλεγμονές, ενώ συνδέονται με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας Blood Type Plastic, η Common Seas ζητά ένα Ταμείο Έρευνας για τον αντίκτυπο των πλαστικών στην υγεία. Το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έρευνας στην επείγουσα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αυξανόμενη έκθεση σε πλαστικά σωματίδια επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.
«Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους που ελέγχθηκαν είχαν πλαστικά σωματίδια στο αίμα τους. Αλλά δε μας λέει ποιο είναι ένα ασφαλές ή μη ασφαλές επίπεδο παρουσίας πλαστικών σωματιδίων. Πόσο είναι το πολύ; Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνα για να μπορέσουμε να μάθουμε. Καθώς η έκθεσή μας στα πλαστικά σωματίδια αυξάνεται, έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τι κάνει στο σώμα μας», είπε ο καθηγητής Οικοτοξικολογίας, Ποιότητας Νερού και Υγείας στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ, Ντικ Βέθαακ.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Common Seas, Τζο Ρόιλ δήλωσε ότι «η παραγωγή πλαστικών πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040 και έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε εάν το πλαστικό είναι ασφαλές για εμάς και τα παιδιά μας. Γι' αυτό ζητάμε από τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και τους φιλάνθρωπους σε όλο τον κόσμο να χρηματοδοτήσουν επειγόντως περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία. Όσο πιο γρήγορα μάθουμε την αλήθεια, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας».
«Χρειαζόμαστε τους ηγέτες και τις επιχειρήσεις μας να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή πλαστικών επενδύοντας σε εναλλακτικά πλαστικά και συστήματα επαναχρησιμοποίησης. Είναι σημαντικό εμείς, ως πολίτες, να ζητάμε το λόγο από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία: είναι ευθύνη τους να προστατεύσουν εμάς και τον κόσμο μας από τη ζημιά».
Η έρευνα εκτιμάται ότι αποτελεί καμπανάκι και για την Ελλάδα, καθώς η παραγωγή και η χρήση πλαστικού βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας (μέσω και του ανεπτυγμένου τουριστικού τομέα), ενώ η τεράστια ακτογραμμή και τα εκατοντάδες νησιά που διαθέτουμε είναι -σε σχέση με το πλαστικό πάντα- επιβαρυντικός παράγοντας.
Υπολογίζεται ότι περίπου 18.400 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων «εισήλθαν» στα ελληνικά ύδατα το 2018, ενώ η ετήσια κατά κεφαλήν «εκπομπή» πλαστικών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2 κιλά, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι
30 γραμμάρια.
Η Common Seas υποστηρίζει την Ελλάδα ώστε να απελευθερωθεί από τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, ενσωματώνοντας την εθνική και κοινοτική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων. Η ίδια αναλαμβάνει δράσει για την εξάλειψη των πλαστικών ειδών που βρίσκονται πιο συχνά στις παραλίες (μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα, τρόφιμα, σακούλες κ.λπ). «Με σωστή νοοτροπία, υποστήριξη και επενδύσεις, η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε τα πλαστικά απόβλητα να μολύνουν το περιβάλλον και το σώμα μας.»