Έρευνα: Η κατανάλωση κρέατος ίσως δεν υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη

Έρευνα: Η κατανάλωση κρέατος ίσως δεν υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Η εξέλιξη των ανθρώπινων χαρακτηριστικών στο προγονικό είδος Homo erectus πιθανότατα δε συνδέεται με τη στροφή προς την κατανάλωση κρέατος, όπως πιστεύουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ο μεγάλος εγκέφαλος, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον Homo erectus σχεδόν πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, μια εξελικτική μετάβαση που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με τη σημαντική διατροφική αλλαγή που συνεπάγεται η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.

Ενώ τα ευρύματα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε σημαντικά μετά την εμφάνιση του Homo erectus, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS την Τρίτη καταλήγει στο ότι αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από το ότι εντατοποιήθηκαν οι έρευνες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Γενιές παλαιοανθρωπολόγων έχουν επισκεφθεί καλοδιατηρημένες τοποθεσίες σε μέρη όπως το φαράγγι του Ολντουβάι στην Τανζανία, και έχουν βρει αποδείξεις ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν κρέας, γεγονός που ενισχύει αυτή την άποψη ότι υπήρξε έκρηξη της κρεατοφαγίας πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Άντριου Μπαρ από το Πανεπιστήμιο George Washington.

«Ωστόσο, όταν συνθέτεις ποσοτικά τα δεδομένα από πολυάριθμες τοποθεσίες σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική για να ελέγξεις αυτή την υπόθεση, όπως κάναμε εδώ, η θεωρία ότι “το κρέας μας έκανε ανθρώπους” αρχίζει να καταρρέει», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δημοσιευμένα δεδομένα από εννέα μεγάλες ερευνητικές περιοχές στην ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 59 τοποθεσιών που χρονολογούνται μεταξύ 2,6 και 1,2 εκατομμυρίων ετών.

Από αυτά τα δεδομένα, εντόπισαν τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης σαρκοφαγίας χρησιμοποιώντας διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ζωοαρχαιολογικών χώρων που διατηρούν οστά ζώων που έχουν κομμένα σημάδια από πέτρινα εργαλεία, τον συνολικό αριθμό οστών ζώων με σημάδια κοπής σε όλες τις τοποθεσίες και άλλα.

Όταν υπολόγισαν τη διακύμανση της προσπάθειας δειγματοληψίας με την πάροδο του χρόνου και κατέληξαν ότι δεν υπήρξε συνεχής αύξηση της ποσότητας των ενδείξεων σαρκοφαγίας μετά την εμφάνιση του Homo erectus.

Ενώ η ακατέργαστη αφθονία των τροποποιημένων οστών και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών χώρων και των επιπέδων «αυξήθηκαν αποδεδειγμένα» μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτές οι αυξήσεις αντικατοπτρίστηκαν από μια συμπληρωματική αύξηση στην ένταση της δειγματοληψίας. Ενώ τα τροποποιημένα οστά και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών θέσεων και επιπέδων αυξήθηκε μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την αύξηση της δειγματοληψίας. 

Πάντως, οι επιστήμονες καλούν σε περισσότερες μελέτες για να βρουν εναλλακτικές εξηγήσεις για το γιατί εμφανίστηκαν ορισμένα ανατομικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM