Έρευνα: Ίχνη ναρκωτικών κυκλοφορούν με τα χαρτονομίσματα και περνούν στα δάκτυλά μας

Έρευνα: Ίχνη ναρκωτικών κυκλοφορούν με τα χαρτονομίσματα και περνούν στα δάκτυλά μας Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από έναν στους 10 ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση ισχυρών ναρκωτικών, μεταφέρουν περιστασιακά ίχνη κοκαΐνης ή ηρωίνης στα δάκτυλά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Σάρρεϋ.

Οι επιστήμονες βρήκαν απειροελάχιστες ποσότητες των παράνομων αυτών ουσιών στο 13% των εθελοντών του πανεπιστήμιου που πήραν μέρος στην έρευνα και οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών.

Αντί να υποπτευθούν ότι οι συμμετέχοντες είναι ανειλικρινείς, οι ερευνητές απέδειξαν πως οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν εν αγνοία τους σε επαφή με τις παράνομες ουσίες, μέσω των χαρτονομισμάτων που αλλάζουν χέρια καθώς και των επιφανειών σε δημόσιους χώρους - όπως παγκάκια και τραπέζια.

Άλλωστε το 2011, μία μεγάλη έρευνα στη Βρετανία είχε εντοπίσει ίχνη κοκαΐνης στο 11% των χαρτονομισμάτων που είχε ελέγξει.

«Μας έκανε τεράστια εντύπωση. Γνωρίζαμε βέβαια πως τα ίχνη της κοκαΐνης είναι «διάσπαρτα» αλλά δεν περιμέναμε ότι θα ανιχνεύαμε αυτά τα ναρκωτικά σε τέτοιο ποσοστό στα δάκτυλα τους», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας, Μέλανι Μπέιλι, λέκτορας στην εγκληματολογική ανάλυση.

Λόγω του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος αλλά και της φοιτητικής ιδιότητας πολλών εκ των εθελοντών, οι συμμετέχοντες είναι πιθανό να γνώριζαν προσωπικά άλλους που έκαναν χρήση ή να βρίσκονταν συχνά σε χώρους που είχε γίνει χρήση από άλλους, προσθέτει η Μπέιλι.

Η ομάδα έκανε παράλληλους ελέγχους και σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών για να προσδιορίσουν τις διαφορές από τους υπόλοιπους.

Η βασική διαφορά ήταν πως ενώ όσοι δεν κάνουν χρήση μπορεί να κουβαλούν επιφανειακά ίχνη, μόνο οι χρήστες εκκρίνουν παράγωγα των ναρκωτικών με τον ιδρώτα τους.

Μετά από ένα απλό πλύσιμο των χεριών, τα ίχνη σε όσους δεν κάνουν χρήση εξαφανίζονται σχεδόν στο 100% ενώ στους υπόλοιπους οι εκκρίσεις προδίδουν τη χρήση μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Αυτό ήταν ένας καλός οδηγός για να καταλήξουν με ασφάλεια στα συμπεράσματα της έρευνας, ανιχνεύοντας παράλληλα το 87,5% των χρηστών κοκαΐνης και το 100% όσων είχαν κάνει ηρωίνη μέσα στην προηγούμενη ημέρα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να προωθήσουν αυτό τον απλό τρόπο ελέγχου σε χώρους εργασίας και φυλακές, ώστε να μειώσουν την χρήση ναρκωτικών.

Τα αποτελέσματα είναι άλλωστε αναμφισβήτητα προσωπικά αφού, για τον έλεγχο, οι εθελοντές πιέζουν τα δάκτυλα τους στην επιφάνεια συλλογής, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται ξεκάθαρα το δακτυλικό τους αποτύπωμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM