Έρευνα Κέιμπριτζ: Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια

Έρευνα Κέιμπριτζ: Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό, ενδέχεται να συναντήσουν στη συνέχεια δυσχέρεια στη σκέψη, ανάλογη σε ένταση με τη γήρανση του εγκεφάλου κατά δύο δεκαετίες, υποστηρίζουν επιστήμονες. 

Καθώς η πανδημία σάρωσε όλο τον πλανήτη, γίνεται όλο και πιο σαφές πως ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μόνο βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά και νοητική εξασθένηση μακροπρόθεσμα. 

Άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με Covid ίσως απωλέσουν 10 βαθμούς IQ, απώλεια που αντιστοιχεί στην γνωστική εξασθένηση που συντελείται μεταξύ 50 και 70 χρόνων. 

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νοητικά προβλήματα, όπως σύγχυση εγκεφάλου (το λεγόμενο brain fog - «oμίχλη του εγκεφάλου»), κόπωση, ακόμη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). 

Για την καλύτερη κατανόηση της κλίμακας του προβλήματος, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν 46 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ μετά από περίπου έξι μήνες μετά την αρχική νόησή τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλα 66.000 πολιτών από τον γενικό πληθυσμό. 

Αυτοί που είχαν νοσηλευτεί με κορωνοϊό, είχαν χειρότερη βαθμολογία στα τεστ γλωσσικού συλλογισμού - που αξιολογεί την ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ιδεών και να σκέφεται μεθοδικά. 

Κατέγραψαν επίσης μικρότερη ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων. 

Η γνωστική αυτή αδυναμία έχει πιθανώς πολλές αιτίες, όπως ανεπαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο, απόφραξη αιμοφόρων αγγείων, μικροσκοπικές αιμορραγίες από τον SARS-Cov-2, καθώς και βλάβη από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγούν οι επιστήμονες. 

«Μόνο στην Αγγλία, περίπου 40.000 άνθρωποι μπήκαν σε ΜΕΘ με Covid-19 και πολλοί περισσότεροι νόσησαν, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν. Αυτό σημαίνει πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκεί έξω εξακολουθεί να βιώνει προβλήματα γνωστικής λειτουργίας πολλούς μήνες μετά» σημειώνει ο Άνταμ Χαμσάιρ από το Imperial College του Λονδίνου. 

Ο Ντέιβιν Μίνον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, υποστηρίζει πως ο βαθμός αδυναμίας συνδέεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας

«Η Covid προκαλεί προβλήματα σε μια πληθώρα οργάνων στο σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, της γνωστικής λειτουργίας μας και της ψυχολογικής υγείας. Αν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο και όλες τις δόσεις, θα έχεις λιγότερο σοβαρή νόσηση. Οπότε όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι λιγότερα» λέει. 

Με πληροφορίες από Guardian/Newscientist

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνδρες ίσως είναι πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες

Τech & Science / Είναι οι άνδρες πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες; Τι λέει η επιστήμη

Αν και οι αντιλήψεις έχουν εξελιχθεί προς μια πιο ισότιμη προσέγγιση στις σχέσεις, παραμένουν έντονα τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τους άνδρες ως πιο ρομαντικούς, επειδή αυτό αναμένεται από αυτούς
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Τech & Science / ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού γνωρίζει τους κινδύνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
LIFO NEWSROOM