Έρευνα: Ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει ερωτήσεις την ώρα που κοιμάται- Και να τις απαντήσει

Έρευνα: Ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει ερωτήσεις την ώρα που κοιμάται- Και να τις απαντήσει Facebook Twitter
0

Κάποιος μπορεί να κατανοήσει ερωτήσεις ή ακόμη και να τις απαντήσει, την ώρα που βλέπει ένα «ζωηρό» όνειρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για τα όνειρα έχουν γίνει πολλές μελέτες και οι ειδικοί ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα βλέπουμε, πώς δημιουργούνται τα σενάριά τους όπως και αν το να ονειρεύεται κάποιος ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όμως, ακόμη και από τα όνειρα που θυμόμαστε «λείπουν» πολλές λεπτομέρειες. Έτσι, ειδικοί από το Northwestern University ήθελαν να μιλήσουν σε ανθρώπους την ώρα που ονειρεύονταν, προκειμένου να μάθουν περισσότερα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν να μιλήσουν σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαυγών ονείρων. Στα διαυγή ή συνειδητά όνειρα άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται και συχνά λένε ότι μπορούν- σε κάποιο βαθμό- να κατευθύνουν την πορεία του ονείρου.

Σε ξεχωριστά πειράματα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, επιστήμονες μελέτησαν 36 ανθρώπους με ποικίλες εμπειρίες διαυγών ονείρων, δημιουργώντας μια αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους και κάνοντας τους ερωτήσεις.

«Κάναμε ερωτήσεις στα άτομα εν μέσω διαυγών ονείρων και μπορούσαν να απαντήσουν με κινήσεις των ματιών ή συσπάσεις μυών», δήλωσε στο CNN η Κάρεν Κόνκολι, νευροεπιστήμονας στο Northwestern και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ονειρεύονταν μπορούσαν να ακολουθήσουν οδηγίες για να κάνουν απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, να απαντήσουν ερωτήσεις με «ναι» ή «όχι» και να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα σε οπτικά, ακουστικά και της αφής αισθητηριακά ερεθίσματα.

«Αυτό δείχνει ότι είναι δυνατόν να αντιληφθούμε σωστά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να εκτελέσουμε τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για να απαντήσουμε, όλα αυτά ενώ συνεχίζουμε να κοιμόμαστε», επεσήμανε η Κόνκολι.

Οι επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις για αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στους ερευνητές και τους ασθενείς όλων των κατηγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα, που περιελάμβαναν έμπειρους στα διαυγή όνειρα, υγιείς ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν να βλέπουν διαυγή όνειρα με ελάχιστη εμπειρία και ασθενείς με ναρκοληψία.

«Η μελέτη μας έδειξε συγκεκριμένα αποτελέσματα διαφόρων παραδειγμάτων από τις 29 φορές στις οποίες πήραμε σωστή απάντηση σε μία ερώτηση», δήλωσε ο Κεν Πάλερ, επικεφαλής του προγράμματος γνωστικής νευροεπιστήμης στο Northwestern. Παράλληλα σημείωσε ότι υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν ήταν επιτυχείς οι προσπάθειες για επικοινωνία.

Από τις 158 προσπάθειες για αμφίδρομη επικοινωνία κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, στο 18,4% υπήρξαν σωστές απαντήσεις, δήλωσε ο Πάλερ στο CNN. «Χρειαζόμασταν μόνο ευρήματα από μερικούς ανθρώπους για να δείξουμε πειστικά ότι είναι εφικτή η αμφίδρομη επικοινωνία, που ήταν το πρωταρχικό συμπέρασμά μας. Δείξαμε ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα με ελάχιστη προηγούμενη εμπειρία στα διαυγή όνειρα», ανέφερε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που μετείχαν σε αυτή μπορούσαν να κατανοήσουν σωστά ερωτήσεις, να συγκρατήσουν πληροφορίες στη λειτουργική μνήμη και να χειριστούν πληροφορίες (όπως στους μαθηματικούς υπολογισμούς) όπως και να εκφράσουν κατανοητά τις απαντήσεις, επεσήμανε ο Πάλερ.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ