Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι έφηβοι χιμπατζήδες μπορεί να μην είναι τελικά τόσο διαφορετικοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται επίσης στην ηλικία της εφηβείας σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες εργάστηκαν με 40 χιμπατζήδες που γεννήθηκαν στη φύση, ενώ βρίσκονταν σε ένα καταφύγιο στο Κονγκό. Τους εξέταζαν παίζοντας παιχνίδια προσανατολισμού και παρορμητικότητας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο «Journal of Experimental Psychology: General» από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

«Οι έφηβοι άνθρωποι παλεύουν με την αλλαγή του σώματος και του εγκεφάλου και τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί, να αναζητούν τον κίνδυνο και να είναι λιγότερο ικανοί να ρυθμίζουν τα συναισθήματα από ό,τι οι ενήλικες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αλεξάνδρα Ροζάτι, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Οι χιμπατζήδες αντιμετωπίζουν πολλά από τα ίδια είδη προκλήσεων με τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν», πρόσθεσε. 

Η μελέτη τοποθέτησε την εφηβεία των χιμπατζήδων σε μια περίοδο από την ηλικία των 8 έως 15 ετών με μέση ζωή τα 50 έτη. Όπως και οι νεαροί άνθρωποι, οι έφηβοι χιμπατζήδες βιώνουν ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, νέους κοινωνικούς δεσμούς, αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό για θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Οι έφηβοι χιμπατζήδες παραβλέπονται συνήθως στις μελέτες σε σύγκριση με τα βρέφη και τους ενήλικες του είδους, δήλωσε ο Άαρον Σάντελ, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.

«Για ένα διάστημα υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με τους εφήβους (χιμπατζήδες)», δήλωσε ο Σάντελ, σημειώνοντας ότι οι ερευνητές συχνά δεν εστιάζουν σε αυτή την περίοδο. Οι επιστήμονες μπορεί να αποφεύγουν να μελετούν τους έφηβους χιμπατζήδες επειδή οι δικές τους ανθρώπινες εμπειρίες με την εφηβεία είναι περίπλοκες, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ