Οι έφηβοι χιμπατζήδες μπορεί να μην είναι τελικά τόσο διαφορετικοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται επίσης στην ηλικία της εφηβείας σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες εργάστηκαν με 40 χιμπατζήδες που γεννήθηκαν στη φύση, ενώ βρίσκονταν σε ένα καταφύγιο στο Κονγκό. Τους εξέταζαν παίζοντας παιχνίδια προσανατολισμού και παρορμητικότητας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο «Journal of Experimental Psychology: General» από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.
«Οι έφηβοι άνθρωποι παλεύουν με την αλλαγή του σώματος και του εγκεφάλου και τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί, να αναζητούν τον κίνδυνο και να είναι λιγότερο ικανοί να ρυθμίζουν τα συναισθήματα από ό,τι οι ενήλικες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αλεξάνδρα Ροζάτι, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Οι χιμπατζήδες αντιμετωπίζουν πολλά από τα ίδια είδη προκλήσεων με τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν», πρόσθεσε.
Η μελέτη τοποθέτησε την εφηβεία των χιμπατζήδων σε μια περίοδο από την ηλικία των 8 έως 15 ετών με μέση ζωή τα 50 έτη. Όπως και οι νεαροί άνθρωποι, οι έφηβοι χιμπατζήδες βιώνουν ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, νέους κοινωνικούς δεσμούς, αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό για θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο.
Οι έφηβοι χιμπατζήδες παραβλέπονται συνήθως στις μελέτες σε σύγκριση με τα βρέφη και τους ενήλικες του είδους, δήλωσε ο Άαρον Σάντελ, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.
«Για ένα διάστημα υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με τους εφήβους (χιμπατζήδες)», δήλωσε ο Σάντελ, σημειώνοντας ότι οι ερευνητές συχνά δεν εστιάζουν σε αυτή την περίοδο. Οι επιστήμονες μπορεί να αποφεύγουν να μελετούν τους έφηβους χιμπατζήδες επειδή οι δικές τους ανθρώπινες εμπειρίες με την εφηβεία είναι περίπλοκες, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από CNN