Οι ασκήσεις με βάρη πιθανόν να συνδέονται ακόμα και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως άνθρωποι που έκαναν τόσο αερόβιες όσο και μυϊκές ασκήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που έκαναν μόνο τη μία ή την άλλη κατηγορία ασκήσεων, σύμφωνα με το BBC. \
Και δεν χρειάζεται καν να έχετε συνδρομή στο γυμναστήριο - μπορείτε να κουβαλάτε τις σακούλες με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, να σκάβετε στον κήπο ή να κάνετε πιλάτες - όλα μετράνε.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συμβουλεύει τους ενήλικες άνω των 65 ετών να είναι σωματικά δραστήριοι καθημερινά και να κάνουν δραστηριότητες για τη βελτίωση της δύναμης, της ισορροπίας και της ευλυγισίας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Συνιστά επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας για όσους είναι ήδη δραστήριοι.
Το να γυμνάζεται κάποιος τακτικά ανεβάζοντας τους καρδιακούς του παλμούς, είναι γνωστό ότι συνδέεται με την καλή υγεία και την επιμήκυνση της ζωής. Αλλά λιγότερα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο της άρσης βαρών και των λοιπών ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στο προσδόκιμο της ζωής.
Η αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, εξέτασε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους μεταξύ 60 και 70 ετών, σχετικά με τη ρουτίνα άσκησής τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα έζησαν περισσότερο από άλλους που δεν έκαναν. Όσοι μάλιστα συνδύαζαν την τακτική αερόβια άσκηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μία ή δύο φορές την εβδομάδα τα πήγαιναν ακόμη καλύτερα.
Συγκεκριμένα, διέτρεχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία πλην του καρκίνου, σε βάθος εννέα ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν καθόλου δραστήριοι.
Η άσκηση με βάρη από μόνη της μείωνε τον κίνδυνο 9% με 22% και η αερόβια άσκηση κατά 24 έως 34%.
Παραδείγματα αερόβιας άσκησης, που κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν σε ταχύτερους ρυθμούς, είναι το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και η κολύμβηση.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από την άρση βαρών σε σχέση με τους άνδρες.
Η ερευνητική ομάδα, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, θεωρεί ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης αποτελούν εγγύηση για μια πιο υγιή ζωή στα γηρατειά.
«Η διαπίστωσή μας ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας φάνηκε να είναι χαμηλότερος για όσους έκαναν και τους δύο τύπους άσκησης υποστηρίζει σθεναρά τις τρέχουσες συστάσεις για συμμετοχή τόσο σε αερόβιες όσο και σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jessica Gorzelitz.
«Οι ηλικιωμένοι πιθανόν να ωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων άρσης βαρών στη ρουτίνα σωματικής δραστηριότητάς τους», πρόσθεσε.
Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στα βάρη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και άλλα είδη άσκησης, όπως τα push-ups, τα squats, τα burpees και το pilates.
Σύμφωνα με το NHS, οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
-γιόγκα
-πιλάτες
-tai chi
-άρση βαρών
-ασκήσεις με ιμάντες αντίστασης
-ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός σας, όπως push-ups και sit-ups
-βαριά κηπουρική, όπως σκάψιμο και φτυάρισμα
Η μελέτη, αν και μεγάλη, ήταν κατά βάση παρατηρητική και βασίστηκε στις αναφορές των συμμετεχόντων για την άσκηση και τη γυμναστική τους κατά το προηγούμενο έτος.
Με πληροφορίες από BBC