Είναι γνωστό ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όπως έχουν καταδείξει μελέτες με επιληπτικούς ασθενείς που άκουγαν Μότσαρτ.
Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα όμως, δείχνει για πρώτη φορά ότι ακόμα και τα αναλγητικά φάρμακα, όταν συνδυάζονται με μουσική, καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τον πόνο.
Οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ, που πειραματίστηκαν με ποντίκια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Frontiers in Neurology».
Οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής (Μότσαρτ) με ιβουπροφαίνη (ibuprofen), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), μείωσε κατά 93% τον πόνο λόγω φλεγμονής, σε σχέση με μόνη τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική. Ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης επέφερε μείωση του πόνου κατά 70%, ενώ πέτυχε και μείωση του πρηξίματος κατά 21%, σε σχέση με μόνο το φάρμακο.
«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, όμως μπορούν να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες. Το "ιερό δισκοπότηρο" είναι να συνδυάσουμε το σωστό φάρμακο με την μουσική, ώστε να μη χρειαζόμαστε πια την ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουμε την αναλγητική δράση», δήλωσε ο Μπούλατζ.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο συνδυασμός φαρμάκων-μουσικής θα είναι εξίσου αποτελεσματικός και στους ανθρώπους, κάτι που θα μελετηθεί στο μέλλον.
«Αν μπορούσαμε να "πακετάρουμε" τη μουσική και άλλες μη φαρμακολογικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και να τις δίνουμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου», εκτίμησε ο Μπούλατζ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια