Ερευνητές ανακάλυψαν σπάνιο απολιθωμένο αυγό μέσα σε άλλο αυγό δεινοσαύρου

Researchers Find A Rare 'Abnormal' Dinosaur Egg In India; A Unique Egg Never Seen Before Facebook Twitter
Φωτ.: iflscience
0

Μία μοναδική ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Δελχί, που εντόπισε ένα απολιθωμένο αυγό μέσα σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό δεινοσαύρου.

Τα αυγά ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμάτων Δεινοσαύρων στην επαρχία Madhya Pradesh και ανήκαν στη ομάδα δεινοσαύρων των σαυροπόδων που είναι γνωστοί ως τιτανόσαυροι.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική και σημαντική επειδή μέχρι σήμερα δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ αυγό μέσα σε αυγό, «ovum-in-ovo», από ερπετό.

Μία από τις φωλιές των δεινοσαύρων των σαυροπόδων περιείχε 10 αυγά, συμπεριλαμβανομένου ενός αυγού μέσα σε αυγό, το οποίο βρέθηκε να περιέχει δύο στρώματα κελύφους. 

Η σημασία αυτού εστιάζει κυρίως στις αναπαραγωγικές στρατηγικές αυτών των δεινοσαύρων και τη μορφολογία των σχετικών οργάνων.

«Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως στο αν η βιολογική αναπαραγωγή των δεινοσαύρων ήταν όμοια με εκείνη των χελωνών, των σαυρών, των κροκοδείλων, των πτηνών κ.α» αναφέρουν οι ερευνητές. 

Τα ερπετά, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, γεννούν τα αυγά τους ταυτόχρονα από μια γενικευμένη μήτρα, γεννώντας εκατοντάδες αυγά τη φορά.

Αντίθετα, τα πουλιά έχουν μια ειδική μήτρα που γεννά ένα μόνο αυγό και στη συνέχεια ξεκινά την παραγωγή ενός άλλου, το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με το σχηματισμό αυτών των παραμορφωμένων και διπλών αυγών.

Οι κροκόδειλοι έχουν ειδικές και τμηματοποιημένες μήτρες, παρόμοιες με αυτές των πτηνών, αλλά χρησιμοποιούν την ερπετική μέθοδο της ωοτοκίας όλων των αυγών ταυτόχρονα.

«Η ανακάλυψη του αυγού μέσα σε αυγό από τιτανόσαυρο υποδηλώνει ότι η μορφολογία του σάλπιγγας ήταν παρόμοια με αυτή των πτηνών. Αυτό το νέο εύρημα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παθολογία του «αυγό σε αυγό» δεν είναι μοναδική για τα πουλιά και ότι οι δεινόσαυροι σαυροπόδες μοιράζονταν αναπαραγωγική συμπεριφορά πολύ παρόμοια με αυτή άλλων αρχοσαύρων», ανέφεραν οι επιστήμονες σύμφωνα με το IFL Science.

Απολιθώματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στον Σχηματισμό του Ανωτέρου Κρητιδικού Λάμετα, ο οποίος εκτείνεται σε 5.000 χλμ στη Δυτική και Κεντρική Ινδία.

Σε αντίθεση με εκείνα των κροκοδείλων και των πουλιών, ορισμένες μελέτες έχουν σημειώσει ότι οι δεινόσαυροι είχαν αναπαραγωγική λειτουργία συγκρίσιμη με αυτή των χελωνών και άλλων ερπετών.

Η αναπάντεχη ανακάλυψη δίνει δείγματα ότι η κεντρική και δυτική Ινδία είναι πολλά υποσχόμενη για την ανακάλυψη αντίστοιχων απολιθωμάτων δεινοσαύρων, που μπορούν με τη σειρά τους να αποκαλύψουν κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμπεριφορά κα την αναπαραγωγική διαδικασία, μέσα στις φωλιές των δεινοσαύρων καθώς και την ποικιλία των προϊστορικών πλασμάτων.

Με πληροφορίες του iflscience

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM