Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου εξήγησαν το πώς η δίαιτα με λιγότερες θερμίδες καθυστερεί τη γήρανση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου εξήγησαν το πώς η δίαιτα με λιγότερες θερμίδες καθυστερεί τη γήρανση Facebook Twitter
0


Ένα νέο ένζυμο (πρωτεΐνη), που ελέγχει τη γήρανση, ταυτοποίησαν ερευνητές του Εργαστηρίου Επιγενετικής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Αντώνη Κυρμίζη.

Προηγούμενες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες, καθυστερεί τη γήρανση και χαρίζει μακροζωία. Παρέμενε όμως άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί το πώς ο περιορισμός των θερμίδων σηματοδοτείται μέσα στα κύτταρα για να προσφέρει τις ευεργετικές του επιδράσεις.

Οι ερευνητές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, χρησιμοποιώντας τον ζυμομήκυτα ως μοντέλο πειραματισμού, έδειξαν ότι το νέο ένζυμο (Nat4/Naa40), λειτουργεί ως ρυθμιστής της επίδρασης της ολιγοθερμικής δίαιτας στα κύτταρα, καθορίζοντας με αυτό το τρόπο το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Επιγενετικής, η αναστολή της λειτουργίας αυτού του ενζύμου παρομοιάζεται με συνθήκες δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οι οποίες επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δίνουν μια εξήγηση για το πώς η δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες καθυστερεί τη γήρανση. Συγκεκριμένα, η αδρανοποίηση του ταυτοποιημένου ενζύμου επιτρέπει την έκφραση γονιδίων τα οποία αυξάνουν την ανθεκτικότητα των κυττάρων σε διάφορες μορφές στρες και έτσι εμποδίζει τη συσσώρευση φθορών, οι οποίες επιβαρύνουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.

«Επειδή το ένζυμο αυτό είναι σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση γονιδίων και στα ανθρώπινα κύτταρα, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθοριστικά για την κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εξειδικευμένων φαρμάκων για την επιβράδυνση της γήρανσης και αύξηση του προσδόκιμου "υγιούς" ζωής, αντιμετωπίζοντας έτσι, νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, καρδιοπάθειες κ.α.

Η έρευνα διεξήχθη, κατά κύριο λόγο, από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ντιέγκο Μολίνα Σεράνο και τη διδακτορική φοιτήτρια Βάσσια Σχίζα, υπό την καθοδήγηση του δρα Αντώνη Κυρμίζη και σε συνεργασία με ερευνητές από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο διεθνούς κύρους περιοδικό ΕΜΒΟ Reports. Το ερευνητικό έργο διεξήχθη στο πλαίσιο ενός υψηλά ανταγωνιστικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, με στόχο τη στήριξη της καινοτόμου και πρωτοποριακής έρευνας στην Ευρώπη, το οποίο απονεμήθηκε στον δρα Αντώνη Κυρμίζη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM