Τους τελευταίους μήνες το Facebook αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην 14χρονη ιστορία του με το σκάνδαλο Cambridge Analytica και ο Ζούκερμπεργκ αντιμετώπισε σκληρή αμφισβήτηση από τους χρήστες, τα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Τώρα έχει έναν ακόμη «πολέμιο» απέναντί του.
Την Πέμπτη, ο δισεκατομμυριούχος αντιμετώπισε μια άλλη πρόκληση: τους θυμωμένους μετόχους στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας.
Οι επενδυτές αναγκάστηκαν να ψηφίσουν έξι προτάσεις για αλλαγή της διακυβέρνησης της εταιρείας ή για την εισαγωγή άλλων μεταρρυθμίσεων.
Και ενώ ο Ζούκερμπεργκ και το διοικητικό συμβούλιο του ξέφυγαν από τη διαδικασία χάρη στην άνιση δομή της ψηφοφορίας της εταιρείας, η κίνηση θεωρείται πλήγμα και θέτει υπό αμφισβήτηση την ηγεσία.
Ο τόνος είχε οριστεί μόλις λίγα λεπτά αφότου άρχισε η συνεδρίαση. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο αρνητικό όταν ένας παρευρισκόμενος διέκοψε τον πρόεδρο για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι οι μέτοχοι δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν παρά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Η δημοκρατία για τους μετόχους απουσιάζει ήδη στο Facebook», υποστήριξε μια γυναίκα, εκπρόσωπος μετόχων, πριν κλείσει το μικρόφωνο της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.
Μια άλλη συμμετέχουσα, η Christine Jantz της Northstar Asset Management, δήλωσε: «Αν η ιδιωτικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, υποστηρίζουμε ότι η κακή διαχείριση των δεδομένων των πελατών από το Facebook ισοδυναμεί με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Jantz μίλησε υπέρ μιας πρότασης για τη μεταρρύθμιση της δομής ψηφοφορίας των μετοχών του Facebook. Σύμφωνα με την τρέχουσα δομή του Facebook, o Μαρκ Ζούκερμπεργκ ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει την πλειοψηφία της εταιρείας, επειδή οι μετοχές του έχουν δεκαπλάσια ισχύ από τη δυνατότητα ψήφου των μετοχών που διατίθενται στους τακτικούς επενδυτές.
Η Jantz κατηγόρησε τη δομή αυτή για την ενεργοποίηση προβλημάτων όπως το σκάνδαλο Cambridge Analytica, που το αποκαλούσε «έντονο παράδειγμα του πώς ένα συμβούλιο σχηματίζεται από έναν διευθύνοντα σύμβουλο για την κάλυψη των αναγκών του και όχι των επενδυτών».
Η Will Lana της Trillium Asset Management δήλωσε ότι η εταιρεία της είχε εντοπίσει τουλάχιστον 15 διακριτές αντιπαραθέσεις που αντιμετώπιζε η εταιρεία καθώς μίλησε υπέρ μιας πρότασης αλλαγής της προσέγγισης του διοικητικού συμβουλίου για τη διαχείριση κινδύνων.
Ο James McRitchie, ακτιβιστής μέτοχος, μίλησε υπέρ μιας πρότασης για αλλαγή της δομής ψηφοφορίας από αυτό που ονομάζεται "εταιρική δικτατορία".
«Κύριε Ζούκερμπεργκ πάρτε μια σελίδα από την ιστορία», είπε. «Παραδειγματιστείτε από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, όχι τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Με πληροφορίες από Guardian