― Ώστε τα ανεξήγητα κρούσματα ηπατίτιδας έφτασαν και στην Ελλάδα;
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
― Πόσα περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε όλο τον πλανήτη;
Περίπου 350 περιστατικά σε 21 χώρες. Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία (πάνω από 160) ενώ ελάχιστες χώρες έχουν πάνω από πέντε περιστατικά.
― Και στην Βρετανία που έχουν τόσα κρούσματα, τι πιστεύουν οι γιατροί ;
Για την ώρα οι ειδικοί ερευνούν το σενάριο της λοίμωξης με αδενοϊό σε «έδαφος» αυξημένης ευαισθησίας.
― Δηλαδή;
Ότι από κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, επηρεάζονται τα μικρά παιδιά και οι λοιμώξεις από αδενοϊό εξελίσσονται διαφορετικά από ότι συνήθως
― Υπάρχει πιθανότητα να συνδέονται με τον κορωνοϊό;
Θα μπορούσε να ευθύνεται η προηγούμενη έκθεση σε κορωνοϊό, ή και κάποια ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού με κορωνοϊό
― Και πώς μεταδίδεται αν είναι αδενοϊός, κορωνοϊός ή συνδυασμός των δύο;
Με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται ο γνωστός κορωνοϊός. Δηλαδή αερογενώς. Οι αδενοϊοί μεταφέρονται κυρίως μέσω σταγονιδίων.
― Με άλλους τρόπους;
Οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν και μέσω της στοματικής οδού, των κοπράνων, ή και να γίνει διασπορά στα μάτια με τα χέρια.
― Άρα και στην περίπτωση της ανεξήγητης ηπατίτιδας, βοηθά η καθαριότητα και το καλό πλύσιμο των χεριών...
Εννοείται: Και καλό να επιβλέπουμε τα μικρά παιδιά ώστε να πλένουν σωστά τα χέρια τους.
― Είχαν νοσήσει όλα αυτά τα παιδιά παλιότερα με κορωνοϊό;
Όχι, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών έχει καταγεγραμμένο ιστορικό νόσησης. Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει ενδελεχής ανάλυση σε όλα τα περιστατικά. Και μην ξεχνάμε ότι πολλά παιδιά παιρνούν την Covid ασυμπτωματικά.
― Πώς μπορούμε να προστατευτούμε για να μην κολλήσουμε;
Πι ειδικοί συστήνουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν και για τον κορωνοϊό:Συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή στις επιφάνειες.
― Και η επαφή με πιθανό κρούσμα ηπατίτιδας;
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή με άτομα που έχουν τα ενδεικτικά συμπτώματα
― Και ποια είναι τα συμπτώματα;
Συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι η ανορεξία, η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (ίκτερος), τα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά ,η διάρροια και ο εμετός που προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας. Σε πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα έχουν και πυρετό.
― Στα παιδιά στην Ελλάδα, τι συνέβη;
Κατ' αρχάς ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά και σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Όμως αυτό δεν μας κάνει εντύπωση - μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν είχαν εντοπιστεί οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.
― Μπήκαν σε νοσοκομείο;
Τα δύο παιδιά χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία ενώ το τρίτο δεν χρειάστηκε καν να νοσηλευτεί.
― Είναι καλά τώρα;
Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.
― Μπορεί να σχετίζεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό με αυτή την ηπατίτιδα;
Όχι. Κατ' αρχάς η πλειονότητα των περιστατικών είναι κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτών των ηλικιών δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό
― Τι έδειξε η μελέτη στην Ινδία όπου δεκάδες παιδιά και έφηβοι κόλλησαν;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν σε ένα νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊού σε μία περιοχή της Ινδίας, 33 παιδιά και έφηβοι ανέπτυξαν οξεία ηπατίτιδα «αιφνίδιας έναρξης» χωρίς ιστορικό προϋπάρχουσας ηπατικής νόσου, ή άλλη αιτιολογία οξείας ηπατίτιδας.
― Ήταν θετικά στην Covid-19;
Οι ασθενείς είχαν πρόσφατο ιστορικό θετικού μοριακού τεστ (3-6 εβδομάδων) ή αναδρομικά αποδεδειγμένη λοίμωξη Covid-19 και υψηλό τίτλο αντισωμάτων SARS CoV-2.
― Μπορεί να φταίνε τα lockdown για την αυξημένη ευαισθησία των παιδιών σε αδενοϊούς;
Η αυξημένη ευαισθησία εξετάζεται αλλά παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχει πολιτική μηδενικής διασποράς. Επίσης τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκες στα σχολεία, όπως σε άλλες χώρες.
― Τι ηλικίας ήταν τα παιδιά που κόλλησαν στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πόνο στην κοιλιά και εμέτους) και πυρετό. Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.
― Αν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά, μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;
Όχι, αλλά η Ελλάδα συνεργάζεται με την Ιταλία για την μεταφορά των παιδιών που θα χρειαστούν μεταμόσχευση και οι διαδικασίες της μεταμόσχευσης είναι ταχύτατες, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.
― Τα υπάρχοντα εμβόλια αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα;
Όχι γιατί κανένας από τους γνωστούς ιούς δεν προκαλεί αυτή την αδιευκρίνιστης ακόμα αιτιολογίας ηπατίτιδα.