Το Facebook μπλόκαρε και σε κάποιες περιπτώσεις απέκλεισε χρήστες που προσπάθησαν να αναρτήσουν δημοσίευμα τού Guardian με μια σκληρή εικόνα αλυσοδεμένων αβορίγινων.
Το Σάββατο, ο Guardian Αυστραλίας είχε αποκαλύψει πως το Facebook απολογήθηκε επειδή από λάθος εμπόδισε έναν Αυστραλό χρήστη να ποστάρει τη φωτογραφία αυτή από το 1890. Η ανάρτηση τού χρήστη είχε στόχο να καταρρίψει τον ισχυρισμό του Αυστραλού πρωθυπουργου Σκοτ Μόρισον πως δεν υπήρχε σκλαβιά στη χώρα - σχόλιο που ο ίδιος ανακάλεσε μια μέρα αργότερα.
Το Facebook τότε αφαίρεσε τη φωτογραφία των αλυσοδεμένων Αβορίγινων με το πρόσχημα του «γυμνού περιεχομένου».
Η ανάρτηση «κατέβηκε», ο λογαριασμός του χρήστη μπλοκαρίστηκε, με το Facebook να προφασίζεται πως η φωτογραφία περιλάμβανε γυμνό, παραβιάζοντας τους κανόνες του μέσου.
Όταν ο Guardian Australia απηύθυνε ερώτηση στο Facebook για το αν η φωτογραφία εσφαλμένα επισημάνθηκε ως ακατάλληλη, το Facebook αναγνώρισε την παρανόηση, ζήτησε συγγνώμη στον χρήση και επανεμφάνισε το ποστ.
«Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το λάθος» ανέφερε εκπρόσωπος του μέσου, λέγοντας πως η φωτογραφία αφαιρέθηκε εσφαλμένα από το αυτοματοποιημένο σύστημα.
Παρόλα αυτά, δεκάδες αναγνώστες του Guardian -μεταξύ αυτών και ο χρήστης που πρώτος ανέβασε τη φωτογραφία- ανέφεραν πως στη συνέχεια, όταν προσπάθησαν να ποστάρουν το ίδιο δημοσίευμα στα προφίλ τους, δεν τα κατάφεραν, λαμβάνοντας το μήνυμα πως παραβίαζαν τους κανονισμούς της πλατφόρμας.
Μάλιστα, σε αρκετούς χρήστες επιβλήθηκε μπαν 30 ημερών, επειδή επιχείρησαν να αναρτήσουν το συγκεκριμένο άρθρο.
I just tried to post this article, it immediately blocked the post, gave me no chance to appeal or dispute, case closed and put my account on restricted use for 24hours. If you look at my “history of not following standards.” It’s just this incident shown twice https://t.co/CzweUNCwL6 pic.twitter.com/lGmQzSBAGd
— Hacklock - The Console Cowboy of Cyberspace (@hacklocked) June 15, 2020
Μετά από πλήθος παρεμβάσεων από τους υπευθύνους της εφημερίδας, τελικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε την απρόσκοπτη ανάρτηση του άρθρου το απόγευμα της Δευτέρας.
Πολλοί χρήστες στηλίτευσαν πάντως τα γρήγορα αντανακλαστικά τού Facebook στη λογοκρισία περιοχομένου που κρίνει πως περιέχει γυμνό και την απροθυμία παρέμβασης στα εμπρηστικά ποστ του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Cory Doctoro τόνισε στο Twitter πως, όπως αποδείχτηκε, το Facebook δεν μπορεί να κάνει διαχείριση μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα το άνισα κατανεμημένο και υπερβολικό μπλοκ να στρέφεται ενάντια σε μειονότητες (εργαζόμενους στο χώρο του σεξ, queer, μαύρους).
As for the photo of the enslaved aboriginal people, it was restored too -- after The @Guardian's @joshgnosis asked FB embarrassing questions about the removal.
— Cory Doctorow #BLM (@doctorow) June 13, 2020
"Getting reporters to take up your cause" is not a scalable solution to errors in mass automated filtering.
19/
Με πληροφορίες από Guardian