O τρόπος που λειτουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πολύ περίεργος. Στη σημερινή εποχή μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σηκώνοντας απλώς το κινητό μας. Να ζουμάρουμε, να βάλουμε φλας, να ορίσουμε τη ρύθμιση για νυχτερινή λήψη, να φτιάξουμε τα χρώματα ή ακόμα και το θέμα μας και όλα αυτά για να καταλήξουμε να ανεβάσουμε στο instagram μια φωτογραφία που μοιάζει με λήψη από Polaroid φωτογραφική μηχανή.
Η αισθητική της δεκαετίας του ’40 κατακλύζει τα social media (με πρώτο το instagram) και αυτή η μόδα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι μερικές φορές το ρετρό μπορεί να είναι πιο όμορφο στα μάτια μας από μια εικόνα που παράγει η σύγχρονη τεχνολογία. Αυτή την αισθητική ανακαλύπτουμε και μέσα από την πλατφόρμα του Cutty Sark, αφού εκεί το ρετρό επανέρχεται στη διασκέδαση ή τη βόλτα μας κάθε φορά που #cuttypaizei.
H μηχανή αυτόματης εμφάνισης δημιουργήθηκε 100 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε η φωτογραφία. Και μάλιστα η ιδέα δεν προέκυψε από κάποιον επιστήμονα αλλά από ένα τρίχρονο κορίτσι. Φυσικά το κοριτσάκι ήταν κόρη του Έντουιν Λαντ, ενός ανθρώπου που από τα 18 του πειραματιζόταν με τα φωτοκύματα. Ο Λαντ ανακάλυψε µια διαδικασία, την οποία ονόµασε Polaroid (από το polar που σηµαίνει «πολικός») και άρχισε να παράγει προϊόντα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες χωρίς όμως ιδιαίτερη ανταπόκριση.
Στα τέλη του ‘30, κατέληξε να κατασκευάζει γυαλιά ηλίου, τα οποία (µαζί µε διάφορα φίλτρα, γυαλιά αεροπόρων και όπλα) ήταν περιζήτητα στον Β' Παγκόσµιο Πόλεµο. Όταν ο πόλεμος τελείωσε η ζήτηση για τα προϊόντα της Polaroid έπεσε κατακόρυφα και ο Λαντ άρχισε να πειραματίζεται σε νέα πρϊόντα. Τότε ήταν που η μικρή του κόρη εξέφρασε την απορία γιατί να μην μπορεί να δει κάποιος τη φωτογραφία που βγάζει. Ο Λαντ κλείστηκε στο εργαστήριό του και τέσσερα χρόνια μετά, το 1947 κατασκεύασε την πρώτη κάµερα Polaroid Model 95, που έβγαζε καστανόχρωµες φωτογραφίες σε 60 µόλις δευτερόλεπτα.
Η ιστορία της φωτογραφίας είχε αλλάξει για πάντα από την απορία ενός παιδιού και νομίζω πως όσο κι αν εξελίχθηκε η τεχνολογία στις φωτογραφικές μηχανές, η ανακάλυψη του Λαντ υπήρξε η πιο ριζοσπαστική. Θα μπορούσε να συγκρίνει κανείς την ανακάλυψη της Polaroid με την ψηφιακή μηχανή που εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια, καθώς και σε αυτή την περίπτωση μπορείς πλέον να δεις τι έχεις τραβήξει χωρίς την παρέμβαση του φιλμ.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως καθώς η ψηφιακή εικόνα δεν προκαλεί πλέον καμία αίσθηση, οι φωτογραφίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους φιλτράρονται ώστε να μοιάζουν με λήψεις βγαλμένες από τα 40s. Αυτή η δεκαετία αναβιώνει σε διάφορα σημεία της Αθήνας τα οποία μας ταξιδεύουν σε εκείνη την καστανόχρωμη εποχή όπου όλα έμοιαζαν πιο ρομαντικά. Στο urbanadventures.gr ανακαλύπτουμε καθημερινά στέκια και μαγαζιά που μας μεταφέρουν σε εκείνη την τόσο ταραχώδη αλλά και δημιουργική εποχή.
Η πρώτη Polaroid ζύγιζε λιγότερο από δύο κιλά και κόστιζε 90 δολάρια. Ωστόσο, η επιτυχία της ήταν τεράστια. Αρχικά διατέθηκαν µόλις 60 µηχανές στην αγορά, οι οποίες εξαντλήθηκαν την ίδια µέρα και αμέσως η μηχανή αυτόματης εμφάνισης έγινε το πιο δηµοφιλές δώρο που θα µπορούσε να λάβει κάποιος τα Χριστούγεννα του 1948. Και παρότι η τεχνολογία έχει κάνει άλματα από τότε, νομίζω πως οι λάτρεις της φωτογραφίας θα συμφωνούσαν πως η μηχανή αυτόματης εμφάνισης εξακολουθεί να είναι το πιο ωραίο δώρο που θα μπορούσε κανείς να λάβει τα Χριστούγεννα του 2016.
Το ρετρό επιστρέφει και μας θυμίζει ότι #cuttypaizei σήμερα με το παρελθόν. Ίσως να έχουμε την ανάγκη να γυρίζουμε πίσω για να θυμηθούμε από πού ξεκίνησαν όλα. Στο urbanadventures.gr αυτό το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει. Περνά μέσα από τα στέκια της Αθήνας και καταλήγει σε περασμένες δεκαετίες, αναβιώνοντας την αστική κουλτούρα άλλων εποχών.
σχόλια