Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια μπαίνουν στη μάχη προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Ζικα στη Βραζιλία που μεταδίδεται μέσα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι θανατηφόρος και συνήθως αν κάποιος προσβληθεί υποφέρει για λιγότερο από μία εβδομάδα, από ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις και επιπεφυκίτιδα.
Όμως αν ο ιός περάσει σε έγκυες γυναίκες, τότε τα πράγματα γίνονται πιο επικίνδυνα αφού το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι επιρρεπές σε μικροκεφαλία, μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε αναπτυξιακά προβλήματα και μερικές φορές στο θάνατο. Το περασμένο έτος η χώρα είχε 84 χιλιάδες κρούσματα του ιού.
Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν τον Απρίλιο συνεργασία με μια εταιρεία γενετικής που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα άφηνε στείρα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στην περιοχή όπου αφθονούν τα κουνούπια-φορείς του ιού. Με τον τρόπο αυτό οι αρχές ευελπιστούν να μειώσουν τον αριθμό των κουνουπιών.
Αρχικά η εταιρεία έριξε τα κουνούπια στην περιοχή Piracicaba όπου ζουν 300 χιλιάδες άνθρωποι. Στόχος, τα γενετικώς τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια να αναζητήσουν θηλυκά κουνούπια στην άγρια φύση για να ζευγαρώσουν μαζί τους. Το αποτέλεσμα αυτού του ζευγαρώματος δεν θα οδηγήσει σε απογόνους, επομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα επέλθει μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, άρα και των κρουσμάτων της ασθένειας.
Την άδεια στην βρετανική εταιρεία έδωσε η επιτροπή για την Βιοασφάλεια της Βραζιλίας (CTNBio). Οι ειδικοί της εταιρείας μιλάνε για μείωση των προνυμφών κουνουπιών κατά 82 τοις εκατό.