Τις απαντήσεις στο ερώτημα πόσο διαρκεί η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καταγράφει, με δημοσίευμά του το Associated Press παρουσιάζοντας τα βασικά επιστημονικά δεδομένα.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα με ακρίβεια καθώς εξακολουθούν να μελετούν όσους έχουν εμβολιαστεί για να διαπιστώσουν πότε η προστασία αρχίζει να εξασθενεί. Παράλληλα υπό μελέτη βρίσκεται αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών του ιού και εάν θα χρειαστούν επιπλέον δόσεις.
Η Deborah Fuller, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ανέφερε πως «έχουμε πληροφορίες μόνο για όσο διάστημα έχουν μελετηθεί τα εμβόλια. Πρέπει να μελετήσουμε τον εμβολιασμένο πληθυσμό και να αρχίσουμε να βλέπουμε, σε ποιο σημείο οι άνθρωποι γίνονται ξανά ευάλωτοι».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το εμβόλιο της Pfizer παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό για τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανότατα περισσότερο, ενώ στα άτομα που έλαβαν το σκεύασμα της Moderna κατεγράφησαν αξιοσημείωτα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού έξι μήνες μετά τη δεύτερη απαιτούμενη δόση. Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca παραμένει αποτελεσματικό περίπου έξι μήνες, ενώ την ίδια ώρα η προστασία που παρέχει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είναι για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press τα αντισώματα είναι η μόνη ένδειξη καθώς, για να καταπολεμήσει τους ιούς, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει και άλλη μία γραμμή άμυνας τα Τ και Β λεμφοκύτταρα κάποια από τα οποία μπορούν να διαρκέσουν πολύ μετά την εξασθένηση των αντισωμάτων. Εάν συναντήσουν τον ίδιο ιό στο μέλλον, τα δοκιμασμένα αυτά κύτταρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν γρηγορότερα.
Τα Τ και Β λεμφοκύτταρα, ακόμα και αν δεν αποτρέψουν την ασθένεια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αμβλύνουν τη σοβαρότητά της. Ωστόσο ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο για τον ακριβή ρόλο τους όσο και για τη διάρκειά τους.
Τα τρέχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πιθανότατα θα προσφέρουν προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο, και όχι δια βίου, όπως τα εμβόλια κατά της ιλαράς, δήλωσε η δρ. Kathleen Neuzil, ειδικός εμβολιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Θα είναι κάπου στη μέση αυτού του πολύ μεγάλου εύρους», είπε.
Οι μεταλλάξεις θα κρίνουν την τρίτη δόση
Σημειώνεται ωστόσο πως οι μεταλλάξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το αν θα υπάρξει επιπλέον δόση. Τα εμβόλια που είναι ήδη σε κυκλοφορία έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ενάντια σε μια συγκεκριμένη ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού. Εάν ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου, τα εμβόλια ενδέχεται να χρειαστεί να αναβαθμιστούν.
Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια παρέχουν προστασία έναντι των πιο σημαντικών παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί, αν και μέχρι στιγμής ίσως κάπως λιγότερο για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής. Η ανάγκη τρίτης δόσης θα εξαρτηθεί εν μέρει και από την επιτυχία του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο και από τη μείωση της διασποράς του ιού και των αναδυόμενων μεταλλάξεων.
Με πληροφορίες από Associated Press