Γιατί οι Κινέζοι σκάβουν μια τρύπα βάθους 10.000 μέτρων

Γιατί οι Κινέζοι σκάβουν μια τρύπα βάθους 10.000 μέτρων Facebook Twitter
Φωτ.: YouTube / New China TV
0

Κινέζοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σκάβουν μια τρύπα 10.000 μέτρων, με σκοπό την εξερεύνηση του εσωτερικού του πλανήτη μας.  

Η γεώτρηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στη λεκάνη Ταρίμ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Νωρίτερα το ίδιο πρωί, η Κίνα έστειλε τον πρώτο της πολίτη αστροναύτη στο διάστημα από την έρημο Γκόμπι.

Η τρύπα θα διαπεράσει περισσότερα από 10 στρώματα του φλοιού της Γης, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν πετρώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια. 

«Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου της γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που κινείται πάνω σε δύο λεπτά ατσάλινα καλώδια», δήλωσε στο Xinhua ο Σουν Τζινσένγκ, επιστήμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Το έργο θα παράσχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσει τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης.  Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 457 ημέρες.

Παράλληλα, οι εργασίες αυτές μπορούν να εντοπίσουν ενεργειακούς πόρους και να βοηθήσουν στην εκτίμηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων

Η βαθύτερη ανθρωπογενής τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι η ρωσική γεώτρηση Κόλα, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεωτρήσεων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM