H Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Apple ότι «πρόδωσε» τους κινέζους χρήστες της

H Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Apple ότι «πρόδωσε» τους κινέζους χρήστες της Facebook Twitter
1

Η Διεθνής Αμνηστία στρέφεται εναντίον της Apple Inc., κατηγορώντας τη γνωστή εταιρεία ότι δημιούργησε ένα "οργουελιανό" μέλλον, αφού εγκατέλειψε τους χρήστες του iCloud στην Κίνα στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Κείμενα, φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαφές και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες αποθηκεύονται στην υπηρεσία iCloud της Apple στην Κίνα θα μπορούν τώρα να έχουν εύκολη πρόσβαση από την κινεζική κυβέρνηση, ισχυρίζεται η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για πιθανές συλλήψεις, καθώς παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής και ελευθερίας του λόγου.

Σε ανάρτηση στο blog της η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι προκειμένου η Apple να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της Κίνας, μετέφερε την αποθήκευση των δεδομένων των κινέζων χρηστών σε servers που διαχειρίζεται η κινέζικη εταιρεία Guizhou-Cloud Big Data, η οποία έχει και τα κλειδιά κρυπτογράφησης. Προηγουμένως, για να μπορέσει κάποιος να δει έναν λογαριασμό, θα έπρεπε να το κάνει μέσω του αμερικανικού νομοθετικού συστήματος, ενώ πλέον αυτό θα μπορεί να γίνεται μέσω δικαστηρίων στην Κίνα.

«Παραδίδοντας την υπηρεσία iCloud σε μια τοπική εταιρεία χωρίς επαρκή προστασία, οι αρχές της Κίνας, τώρα μπορούν αν το επιθυμήσουν να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα όλων των κινέζων χρηστών του iCloud. H Apple το γνωρίζει αυτό, αλλά ωστόσο δεν έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της στην Κίνα για τους κινδύνους», τονίζει ο Nicholas Bequelin, Διευθυντής του οργανισμού για την Ανατολική Ασία, αναφέροντας ότι το κυνήγι του κέρδους εκ μέρους της Apple, άφησε τους κινέζους χρήστες του iCloud εκτεθειμένους σε νέους τεράστιους κινδύνους παραβίασης της ιδιωτικότητας.

H Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Apple ότι «πρόδωσε» τους κινέζους χρήστες της Facebook Twitter

Σε δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters, η Apple δήλωσε ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους στην Κίνα και τελικά κατέληξε ότι ήταν καλύτερο να συνεχίσει το hosting των δεδομένων του iCloud με κάποιον τοπικό πάροχο από το να διακόψει εντελώς την υπηρεσία, κάτι που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη «διάβρωση» των δεδομένων, της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των χρηστών. «Παρόλο που προσπαθήσαμε στο να μην υπόκειται το iCloud σε αυτούς τους νόμους, στο τέλος δεν τα καταφέραμε».

 

Σήμερα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ηπειρωτική Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά χρηστών iPhone στον πλανήτη.

Ο διεθνής οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα μια εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με στόχο την Apple, για να συμπέσει με την επίσκεψη του Tim Cook στο Πεκίνο.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Απο την μια εχουν ενα δικιο οι Κινεζοι με την λογικη ότι μια εμπορικη εταιρία δεν είναι υπερανω των κρατικων νομων (οποιοι και αν είναι αυτοι) απο την αλλη είναι δοκιμη η κριτικη ότι μια εταιρία μιας κοινωνιας/κρατους με συγκεκριμενη νομοθεσία λειτουργει εμπορικως σε αλλα μερη με νομοθεσίες που ειναι αντιθετοι με την νομοθεσια της χωρας που εδραζετε.Π.χ. μια ευρωπαικη εταιρία όπουδήποτε εχει εγκαταστάσεις αυτες οφειλουν να είναι με ευρωπαικες προδιαγραφες ανεξαρτητως των κατα τοπων νομων με εξαιρεση όταν ο κατα τοπος νομος είναι πιο αυστηρος απο τον ευρωπαικο. Το ίδιο πρεπει να ισχυει για δικαιωματα καταναλωτη, ανθρωπινα δικαιώματα κτλ.