Η Microsoft κλείνει την υπηρεσία LinkedIn στην Κίνα μετά και την επιβολή αυστηρότερων κανόνων λογοκρισίας από το Πεκίνο.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί σειρά ερωτημάτων για τον αποκλεισμό των προφίλ ορισμένων δημοσιογράφων από την υπηρεσία.
Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του LinkedIn, Mohak Shroff, έγραψε στο blog της εταιρείας ότι «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ πιο απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας και μεγαλύτερες απαιτήσεις συμμόρφωσης στην Κίνα.».
Το LinkedIn θα αντικαταστήσει την τοπική του πλατφόρμα στη χώρα με μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται InJobs, η οποία διαθέτει μερικές από τις δυνατότητες δικτύωσης του LinkedIn, αλλά «δεν θα περιλαμβάνει κοινωνική ροή ή δυνατότητα κοινής χρήσης αναρτήσεων ή άρθρων».
Το LinkedIn ήταν η μόνη μεγάλη δυτική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που λειτουργούσε ακόμα στην Κίνα.
Όταν ξεκίνησε εκεί, το 2014, συμφώνησε να τηρεί τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης ενώ υποσχέθηκε ακόμα ότι θα είναι διαφανής σχετικά με τον τρόπο άσκησης των δραστηριοτήτων της στη χώρα. Είχε αναφέρει ωστόσο ότι διαφωνεί με την κυβερνητική λογοκρισία.
Πρόσφατα, το LinkedIn έβαλε στη μαύρη λίστα αρκετούς λογαριασμούς δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Melissa Chan και του Greg Bruno, από τον ιστότοπό του με έδρα την Κίνα.
Ο Bruno, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την κινεζική μεταχείριση στους πρόσφυγες από το Θιβέτ, δήλωσε στο Verdict ότι δεν του προκάλεσε καμία έκπληξη ότι δεν άρεσε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Ωστόσο τόνισε, ότι «απογοητεύτηκε που μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας προσκρούει στις απαιτήσεις μιας ξένης κυβέρνησης».
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ χαρακτήρισε την κίνηση «πράξη υποταγής στην Κομμουνιστική Κίνα», σε επιστολή προς τους διευθύνοντες του LinkedIn.
Με πληροφορίες του AP/BBC