Τα ΗΑΕ εκτόξευσαν νωρίς σήμερα την πρώτη διαστημική αποστολή τους στον Άρη, καθώς προσπαθούν να αναπτύξουν άμεσα τις επιστημονικές και τεχνολογικές τους δυνατότητες και να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.
Το διαστημικό σκάφος «Ελπίδα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας στη 1:58 μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, για ένα επτάμηνο ταξίδι προς τον κόκκινο πλανήτη, όπου θα τεθεί σε τροχιά και θα στέλνει πίσω στη Γη δεδομένα για την ατμόσφαιρά του.
We have lift-off. H2A, the rocket carrying the Hope Probe to space, has launched from the Tanegashima Space Centre in Japan.#HopeMarsMission pic.twitter.com/pRKZLOL7NT
— Hope Mars Mission (@HopeMarsMission) July 19, 2020
Η πρώτη εκτόξευση αραβικής διαστημικής αποστολής στον Άρη είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 14η Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
Διαστημικές αποστολές στον Άρη, σχεδιάζουν ΗΠΑ και Κίνα. Συγκεκριμένα Perseverance Rover της NASA και το κινεζικό Tianwen 1 αναμένεται να εκτοξευθούν μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι πιθανές ημερομηνίες.
Με ανάρτησή της στο Twitter η ΝΑSA συνεχάρη την αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
A New Hope: One more robot is on the way to Mars! Best wishes the @HopeMarsMission on the successful launch today. Enjoy the cruise, and I'll see you soon. pic.twitter.com/WD6Ma0LrVY
— Curiosity Rover (@MarsCuriosity) July 19, 2020
H σημερινή είναι η πλέον φιλόδοξη εκτόξευση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η χώρα έχει εκτοξεύσει δορυφόρους και στο παρελθόν, το 2009 και το 2013, οι οποίοι ωστόσο αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν τη δική τους διαστημική υπηρεσία το 2014 και έθεσαν ως στόχο τον αποικισμό του Άρη έως το 2117.
Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας το διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη των τομέων των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Όπως αναφέρει το CNN για την ανάπτυξη των περισσότερων αποστολών στον Άρη χρειάζονται από 10 έως 12 χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες της χώρας κατάφεραν να αναπτύξουν τη δική τους αποστολή μέσα σε μόλις έξι χρόνια.
Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters
σχόλια