HG: Οι επιστήμονες μόλις εντόπισαν τι προκαλεί τις εξαντλητικές ναυτίες στην εγκυμοσύνη - και, ίσως, τη θεραπεία τους

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της υπερέμεσης, υποστηρίζουν πως βρίσκονται οι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα βήμα πιο κοντά, στην εύρεση πιθανής θεραπείας για την υπερέμεση, υποστηρίζουν πως βρίσκονται οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν γιατί κάποιες γυναίκες αρρωσταίνουν υπερβολικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Σύμφωνα με μελέτη, τα μωρά παράγουν μια ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία είναι γνωστή και ως hyperemesis gravidarum (HG). Η έκθεση στην ορμόνη GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη όπως υποστηρίζουν τώρα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπεία.

«Όσο πιο ευαίσθητη είναι μια μητέρα σε αυτή την ορμόνη, τόσο πιο άρρωστη θα γίνει. Γνωρίζοντας αυτό μας δίνει μια ένδειξη για το πώς θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο», αναφέρει  ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge, Sir Stephen O'Rahilly.

Μία στις 100 εγκυμοσύνες επηρεάζονται από την υπερέμεση. Η ασθένεια αυτή, είναι ικανή να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του εμβρύου, ενώ πολλές γυναίκες χρειάζονται ενδοφλέβια ένεση στο νοσοκομείο, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Ορισμένες μητέρες μάλιστα, αναφέρουν πως αρρωσταίνουν έως και 50 φορές, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η Susie Verrill, 35 ετών, δήλωσε ότι η εμπειρία της έχοντας υπερέμεση ήταν τόσο τραυματική, που έφτασε στο σημείο να σκεφτεί το ενδεχόμενο διακοπής της εγκυμοσύνης της. Είναι μητέρα τριών παιδιών, και είχε υπερέμεση σε δύο από τις τρεις εγκυμοσύνες της. Τώρα επικοινωνεί καθημερινά με γυναίκες που πάσχουν από αυτήν.

«Είχα μια αίσθηση αδυναμίας, δεν μπορούσα να είμαι κοντά στην οικογένειά μου. Σκέφτηκα να μην συνεχίσω τις εγκυμοσύνες μου επειδή ήταν τόσο τρομερό,  κάτι που είναι  συνηθισμένο όταν έχεις HG. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω χωρίς να κάνω εμετό και ήμουν κλεισμένη στην κρεβατοκάμαρά μου για πέντε μήνες και τις δύο φορές. Πρέπει να κάνεις τον κόσμο σου πολύ μικρό για να επιβιώσεις. Επηρεάζει τα πάντα και απλά προσπαθείς να βγάλεις την κάθε μέρα πριν γεννηθεί το μωρό», ανέφερε για την εμπειρία της και στις δύο εγκυμοσύνες της.

Η Κέιτ Μίντλετον υπέφερε από υπερέμεση  και στις τρεις εγκυμοσύνες της

Και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, υπέφερε από υπερέμεση και στις τρεις εγκυμοσύνες της. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πρώτης, εισήχθη στο νοσοκομείο. Προηγούμενες μελέτες υπέδειξαν ότι η ασθένεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να σχετίζεται με το GDF15, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι «λείπει η πλήρης κατανόηση».

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature και στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και ερευνητές από τη Σκωτία, τις ΗΠΑ και τη Σρι Λάνκα, διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός της ασθένειας, σχετίζεται με την ποσότητα της ορμόνης που παράγεται στη μήτρα. 

Σε μελέτη που έγινε σε γυναίκες σε νοσοκομείο του Κέιμπριτζ, διαπιστώθηκε ότι εκείνες με μια γενετική παραλλαγή, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπερέμεσης, ενώ οι γυναίκες με αιματολογική διαταραχή, η οποία προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη, παρουσίασαν πολύ λίγη ναυτία ή εμετό.

Η παρεμπόδιση της πρόσβασης της ορμόνης, θα αποτελέσει «τελικά τη βάση για έναν αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης αυτής της διαταραχής», κατέληξε ο καθηγητής Sir Stephen. Η Vivienne Kumar, μητέρα δύο παιδιών από το Bedford ήταν χάλια σχεδόν 10 φορές την ώρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και η μόνη στιγμή που δεν έκανε εμετό ήταν όταν κοιμόταν.

«Δεν είναι μόνο η πρωινή ναυτία, είναι εξουθενωτική. Μόλις το περάσεις δεν αναρρώνεις ποτέ πραγματικά, σε ακολουθεί για πάντα. Ένιωθα πραγματικά αποκλεισμένη από τον κόσμο και σαν να ήμουν στη δική μου φούσκα. Είναι πολύ δύσκολο να βγεις από το σπίτι», ανέφερε.  Όταν έμεινε έγκυος για τρίτη φορά, εισήχθη στο νοσοκομείο για οκτώ ημέρες και στη συνέχεια έχασε το μωρό.

«Έκανα διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές και μου δόθηκαν στεροειδή τα οποία δεν λειτούργησαν και δυστυχώς το μωρό δεν επέζησε από αυτό», σημείωσε.  Η Charlotte Howden, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Pregnancy Sickness Support, η οποία στηρίζει τις γυναίκες με υπερέμεση, δήλωσε ότι το θέμα υγείας είχε παραμεληθεί για πολύ καιρό.

«Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ το θέμα να αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά. Είμαι ευγνώμων για την αφοσίωση των ερευνητών, επειδή αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έγινε ποτέ πραγματικά πρωτοσέλιδο μέχρι που η νυν πριγκίπισσα της Ουαλίας υπέφερε από αυτήν. Δεν ήταν ένας τομέας έρευνας για τον οποίο ο κόσμος ενδιαφερόταν πραγματικά. Ήταν απλώς πρωινή ναυτία - γιατί να μας ενδιαφέρει;», κατέληξε.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM