Η Ai-Da είναι το πρώτο ρομπότ καλλιτέχνις και πλέον η φήμη της έχει αρχίσει να επεκτείνεται, με μέσα όπως το BBC, να προβάλλουν βίντεο και φωτογραφίες της.
Η Ai-Da, το πρώτο ρομπότ-καλλιτέχνις, είναι στην ουσία ένα πείραμα, που εξετάζει, πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει τα όρια μεταξύ δημιουργίας και αλγόριθμου και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ουσία της ίδιας της τέχνης.
Με μορφή που παραπέμπει σε μια νεαρή γυναίκα με καστανά μαλλιά σε καρέ και συχνά, κάζουαλ ντύσιμο, η Ai-Da χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να δημιουργεί έργα τέχνης. Πήρε το όνομά της από την Ada Lovelace, την πρωτοπόρο των μαθηματικών και της πληροφορικής. Η Ai-Da δημιουργήθηκε από τον Βρετανό γκαλερίστα Aidan Meller και παρουσιάστηκε το 2019, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια για να γίνει δημοφιλής, μεταξύ άλλων και στα social media. Διατηρεί Instagram λογαριασμό και έχει πάνω από 100.000 ακολούθους.
Η δημιουργία Τέχνης από ένα ρομπότ
Η Ai-Da μπορεί να σχεδιάζει, να ζωγραφίζει και να δημιουργεί γλυπτά. Χρησιμοποιεί κάμερες που είναι ενσωματωμένες στα μάτια της για να βλέπει το ζητούμενο, ενώ οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζονται τις εικόνες και καθοδηγούν το ρομποτικό της χέρι, ώστε να δημιουργήσει.
Ποιητική και φιλοσοφική σκέψη
Εκτός από την εικαστική τέχνη, η Ai-Da επιχειρεί να συνθέτει ποιήματα, να γράφει κείμενα και να απαντά σε φιλοσοφικά ερωτήματα, μιας και έχει «εκπαιδευτεί» με δεδομένα από την ιστορία της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας.
Τέλος, οι αλγόριθμοι που συστήνουν τον προγραμματισμό της Ai-Da φέρουν έναν συνδυασμό μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, που της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, να κάνει αναλύσεις και να δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης, χωρίς να αντιγράφει ήδη υπάρχοντα.
Εκθέσεις και αναγνωρισιμότητα
Η Ai-Da έχει εκθέσει έργα της σε γκαλερί και μουσεία παγκοσμίως. Σημαντική ήταν η έκθεση της στο Μουσείο Design στο Λονδίνο και η συμμετοχή της στην Biennale της Βενετίας το 2022.