Η ανακάλυψη ενός ρόβερ της NASA παραπέμπει σε αρχαία μικροβιακή ζωή στον Άρη

Η ανακάλυψη ενός ρόβερ της NASA παραπέμπει σε αρχαία μικροβιακή ζωή στον Άρη Facebook Twitter
Το ρόβερ Perseverance της Nasa τράβηξε φωτογραφίες στις 23 Ιουλίου ενός βράχου με το παρατσούκλι Cheyava Falls / Φωτ.: NASA
0

Ένας διάστικτος, γεμάτος φλέβες βράχος που βρέθηκε από ένα ρόβερ της NASA στον Άρη περιέχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι μπορεί να φιλοξένησε μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο βράχος σε σχήμα αιχμής βέλους, που ονομάστηκε Cheyava Falls, ανακαλύφθηκε από το ρόβερ Perseverance της NASA στις 21 Ιουλίου, καθώς κινούνταν κατά μήκος της βόρειας άκρης του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας ποταμού που χαράχτηκε από το νερό που έρεε στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη.

Η ανάλυση του βράχου αποκάλυψε σημάδια οργανικού υλικού, ενδιαφέρουσες επιφανειακές κηλίδες παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με απολιθωμένα μικρόβια στη Γη και ενδείξεις ότι το νερό κάποτε περνούσε μέσα από τον βράχο, ανέφερε η NASA.

Η ανακάλυψη ενός ρόβερ της NASA παραπέμπει σε αρχαία μικροβιακή ζωή στον Άρη Facebook Twitter
Οι αστροβιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι από το «πολύπλοκο» και «αινιγματικό» νέο εύρημα / Φωτ.: NASA

Ο Κεν Φάρλεϊ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο καταρράκτης Cheyava είναι «ο πιο αινιγματικός, πολύπλοκος και δυνητικά σημαντικός βράχος που έχει ερευνηθεί από το Perseverance», αν και η ομάδα ξεκαθαρίζει ότι οι μη βιολογικές διεργασίες μπορεί να προκάλεσαν τα χαρακτηριστικά του.

«Από τη μία πλευρά, έχουμε την πρώτη επιτακτική ανίχνευση οργανικού υλικού, χαρακτηριστικές πολύχρωμες κηλίδες ενδεικτικές χημικών αντιδράσεων που η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας και σαφείς ενδείξεις ότι το νερό, απαραίτητο για τη ζωή, πέρασε κάποτε μέσα από το βράχο», δήλωσε ο Φάρλεϊ. «Από την άλλη πλευρά, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς σχηματίστηκε το πέτρωμα και σε ποιο βαθμό τα κοντινά πετρώματα μπορεί να έχουν θερμάνει τους καταρράκτες Cheyava και να έχουν συμβάλει σε αυτά τα χαρακτηριστικά» συμπλήρωσε.

Πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης ήταν ένας θερμότερος και υγρότερος πλανήτης. Αν η ζωή αναπτύχθηκε ποτέ εκεί, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ίχνη θα πρέπει να παραμένουν μέσα στους βράχους του, με τη μορφή οργανικού υλικού και ενδεχομένως απολιθωμένων υπολειμμάτων.

Πολλαπλές σαρώσεις του βράχου Cheyava Falls από το όργανο Sherloc του Perseverance υποδηλώνουν ότι περιέχει οργανικές ενώσεις. Τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα θεωρούνται τα δομικά στοιχεία της ζωής, αλλά μπορούν επίσης να παραχθούν από μη βιολογικές διαδικασίες.

Κατά μήκος του βράχου διακρίνονται μεγάλες λευκές φλέβες φωσφορικού ασβεστίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν λωρίδες κοκκινωπού υλικού, πιθανότατα αιματίτη, μια από τις ενώσεις οξειδίου του σιδήρου που δίνει στον Άρη το σκουριασμένο του χρώμα. Η προσεκτικότερη εξέταση των λωρίδων αποκάλυψε δεκάδες μικρές κηλίδες. Κάθε μία από τις υπόλευκες κηλίδες περιβάλλεται από έναν μαύρο δακτύλιο που περιέχει σίδηρο και φωσφορικά άλατα.

Ο Ντέιβιντ Φλάνερι, αστροβιολόγος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία και μέλος της αποστολής, χαρακτήρισε τις κηλίδες «μεγάλη έκπληξη», επειδή στη Γη παρόμοια χαρακτηριστικά «συχνά συνδέονται με το απολιθωμένο αρχείο μικροβίων».

Οι λευκές κηλίδες μπορούν να σχηματιστούν στα πετρώματα μέσω χημικών αντιδράσεων που αφορούν τον αιματίτη, παράγοντας σίδηρο και φωσφορικά άλατα, καθώς και ενέργεια με την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν τα μικρόβια. Αν και τα χαρακτηριστικά είναι ενδιαφέροντα, τίποτα από όσα έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι πραγματικό απολιθωμένο μικρόβιο.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα απεγνωσμένα να πάρουν στα χέρια τους δείγματα για πιο ενδελεχή έρευνα. Αλλά τα σχέδια της NASA για την επιστροφή των πετρωμάτων του Άρη στη Γη αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η αποστολή της υπηρεσίας για την επιστροφή δειγμάτων στον Άρη έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό των 11 δισ. δολαρίων και έχει καθυστερήσει σημαντικά, χωρίς καμία προοπτική να φέρει πέτρες πίσω πριν από το 2040. Η NASA αναζητά τώρα εταιρείες που θα επιστρέψουν δείγματα από τον Άρη νωρίτερα και με χαμηλότερο κόστος:

«Αυτό είναι το ζητούμενο για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο από τον Άρη, ούτε στις συλλογές μετεωριτών από τον Άρη, ούτε με το Mars Science Laboratory ούτε με άλλους προσεδαφιστές», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μπρίτζις, συμμετέχων επιστήμονας στην αποστολή Mars Science Laboratory της NASA στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να πάρουμε αυτά τα δείγματα πίσω στη Γη για να κάνουμε λεπτομερή ηλεκτρονική μικροσκοπία και αναλύσεις ισοτόπων για να ελέγξουμε αν αυτά σχηματίστηκαν με αρχαία μικροβιακή δράση ή αβιοτικά», δήλωσε ο Μπρίτζις. Ο καθηγητής Τσαρλς Κόκελ, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε:

«Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν παρέχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ζωής, επιβεβαιώνουν ότι ο Άρης ήταν ένας πολύ δυναμικός πλανήτης με όλα τα συστατικά για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του οργανικού άνθρακα. Πρέπει να φέρουμε πίσω δείγματα, ή κατά την άποψή μου, ακόμη καλύτερα, να στείλουμε ανθρώπους, για να διαπιστώσουμε αν βλέπουμε τις υπογραφές της ζωής».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook μηνύουν τη Meta - Διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Διεθνή / Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Οι υπάλληλοι στην Κένυα εργάζονταν 8-10 ώρες ημερησίως και διαγνώστηκαν με μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) - Μηνύουν τη Meta
LIFO NEWSROOM
Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Τech & Science / Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
LIFO NEWSROOM
Η 53χρονη Τοάνα αναρρώνει μια χαρά μετά την πειραματική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τech & Science / Αμερικανίδα περίμενε χρόνια στη λίστα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Η 53χρονη Τοάνα Λούνεϊ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει με νεφρό χοίρου - Μέσα σε 10 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων από δότες ζώα θα είναι καθημερινή πραγματικότητα, προβλέπουν χειουργοί
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM
Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Τech & Science / Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι συνειδητά κατανάλωσαν τα θύματα τους και όχι απλά επειδή πεινούσαν, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν και οστά ζώων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αρκετή τροφή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 1 στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα deepfake σεξουαλικής φύσεως

Τech & Science / ΗΠΑ: Μία στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα σεξουαλικού deepfake

Τα deepfakes, δηλαδή ψεύτικες εικόνες ή βίντεο ενός ατόμου που παράγονται χωρίς τη συναίνεσή του με τη χρήση AI και συχνά έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορούν να δημιουργηθούν με εφαρμογές που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
«Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

Τech & Science / «Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

10+1 κορυφαίες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας διατύπωσαν τις δικές τους προβλέψεις, αναλύσεις, σκέψεις, ιδέες, απόψεις και διδάγματα. Ηχητικές εκπομπές που και φέτος είχαν τη στήριξη της Παπαστράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ