Η απάντηση του Facebook στη μελέτη που προείδε την εξαφάνισή του

Η απάντηση του Facebook στη μελέτη που προείδε την εξαφάνισή του Facebook Twitter
7

Πρόσφατα αναφερθήκαμε (μαζί με το υπόλοιπο... internet) σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Princeton η οποία προέβλεπε ότι μέχρι το 2017 το Facebook θα έχει χάσει το 80% των χρηστών του.

Οι επιστήμονες του Τμήματος Αεροναυπηγηκής του Princeton, εφάρμοσαν στη μελέτη τους ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται στην επιδημιολογία, το οποίο προβλέπει την εξάπλωση και την υποχώρηση των επιδημιών στους ανθρώπους. Όπως ήταν φυσικό η ανακοίνωση, προκάλεσε σεισμό σε κάθε ειδησεογραφικό site όπου δημοσιεύτηκε.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη μελέτη (την οποία όπως ήταν φυσικό διάβασαν και επενδυτές του κοινωνικού δικτύου), το Facebook δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και απάντησε στο Princeton με το ίδιο νόμισμα. Πως;

Εφαρμόζοντας το ίδιο "εύρωστο" μοντέλο που χρησιμοποίησε το Princeton, τρεις αναλυτές δεδομένων του Facebook, χρησιμοποίησαν όλα τα δημοσιευμένα δεδομένα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο (Facebook likes, followers, αναφορές του Πανεπιστημίου σε επιστημονικά συγγράματα) και εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το Princeton θα ξεμείνει από φοιτητές έως το 2021!

Θέλοντας να διασκεδάσουν ακόμα περισσότερο την αυθαιρεσία εφαρμογής ενός άσχετου με τα social media μοντέλου έρευνας, όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του Princeton, oι αναλυτές του Facebook πρόβλεψαν (επικαλούμενοι το Google trends) ότι, βάσει της μεθοδολογίας του Princeton, ο πλανήτης θα έχει ξεμείνει από αέρα έως το 2060.

[via]

Τech & Science
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Άσχετα με την απέχθεια που μου προκαλεί η εισαγωγή μοντέλων από την επιδημιολογία στις κοινωνικές επιστήμες (naughty, naughty students!), αν εξαφανιστεί το facebook χέ***κε η φοράδα στο αλώνι, η εξαφάνιση όμως ενός σπουδαίου κέντρου γνώσης και έρευνας θα ήταν τραγωδία.
Χρειάζεται μία διευκρίνηση.. δεν πρόκειται για επίσημη μελέτη του Πανεπιστημίου Princeton. Πρόκειται για δύο φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι στον ελεύθερό τους χρόνο και ανεξάρτητα από τον καθηγητή τους και το πανεπιστήμιο δοκίμασαν την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, το θεώρησαν ενδιαφέρον και το έγραψαν. Το άρθρο δεν έχει καν περάσει από peer review απλά βγήκε (κακώς κατά τη γνώμη μου πρόωρα) στη δημοσιότητα και πήρε τρελές διαστάσεις. Όλα αυτά τα ξέρω από πρώτο χέρι γιατί τα παιδιά δουλεύουν στο διπλανό γραφείο! Διαβάζω άρθρα που αναφέρονται σε επίσημες έρευνες ή ερευνητικές ομάδες του Princeton και είναι κρίμα. Είναι λάθος γιατί έτσι μειώνουν την έρευνα του πανεπιστημίου χωρίς λόγο.
Χρήσιμη η πληροφορία σου εφόσον τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι απλά απορώ πως ολόκληρο Facebook δεν γνωρίζει όλο αυτό που αναφέρεις και καταφέρεται δημοσίως εναντίον του Princeton ως σύνολο.
> Εφαρμόζοντας το ίδιο "εύρωστο" μοντέλοΕίναι αυτό; ο όρος δόκιμος; Λέμε δηλαδή στα ελληνικά «εύρωστο μοντέλο», «εύρωστη μεθοδολογία» κλπ. ως αντίστοιχα των robust model, robust methodology κλπ.;