Η φαρμακοβιομηχανία Biontech, με έδρα το Μάιντς, ξεκινά την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας: με στόχο την παραγωγή του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά της ασθένειας αυτής που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, οι ιδρυτές της Biontech Uğur Şahin και Özlem Türeci θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις σήμερα Δευτέρα το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα kENUP.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Biontech σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου της κατά της ελονοσίας ήδη από το επόμενο έτος. Το φάρμακο θα μπορούσε στη συνέχεια να χορηγηθεί σε μαζική κλίμακα το 2023 ή το 2024. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο στον κόσμο με περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά των πλασμώδιων, των παρασιτικών πρωτοζώων που προκαλούν την ελονοσία.
Με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας, η Biontech θα μπορούσε να γίνει ο κυρίαρχος προμηθευτής φαρμάκων στον κόσμο που βασίζονται στην τεχνολογία RNA. Η γερμανική εταιρεία δημιούργησε το πρώτο και πιο ευρέως χορηγούμενο εμβόλιο mRNA κατά του νέου κορωνοϊού. Και θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για την καταπολέμηση και άλλων ασθενειών.
Κατά του καρκίνου, η Biontech δοκιμάζει επί του παρόντος 14 υποψήφια προϊόντα σε 15 δοκιμές, ενώ η εταιρεία αναπτύσσει εμβόλια mRNA κατά εννέα διαφορετικών μολυσματικών ασθενειών. Οι κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο mRNA κατά της φυματίωσης έχουν επίσης προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2022.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Capital Markets, η αγορά φαρμάκων mRNA αναμένεται να αυξηθεί στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech Şahin δήλωσε στο SPIEGEL στα τέλη Ιουνίου: "Σε 15 χρόνια, το ένα τρίτο όλων των φαρμάκων θα βασίζεται στην τεχνολογία mRNA".
Με στοιχεία από το Spiegel