Η Ελληνίδα ερευνήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη αναλαμβάνει διευθύντρια ινστιτούτου γενετικής στο Μόναχο

Η Ελληνίδα ερευνήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη αναλαμβάνει διευθύντρια ινστιτούτου γενετικής στο Μόναχο Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Μια Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς, η καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη, αναλαμβάνει διευθύντρια του νέου Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του ερευνητικού Κέντρου Helmholtz του Μονάχου.

Το ινστιτούτο θα έχει στενή συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.


Η Ε.Ζεγγίνη ήταν από το 2008 έως τώρα επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο σημαντικότερο βρετανικό ινστιτούτο γενετικής, το Wellcome Sanger Institute του Κέιμπριτζ.


Η ελληνικής καταγωγής επιστήμων είναι διεθνώς γνωστή για τις έρευνές της που συνδυάζουν την επιδημιολογία με την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων (big data) στη γενετική, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου των ασθενειών και την προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής.

«Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι που η καθηγήτρια Ε.Ζεγγίνη αποφάσισε πως το ιδανικό περιβάλλον για τις οραματικές μελέτες της είναι εδώ μαζί μας στο Μόναχο. Ως νέα επιστήμων, ήδη έχει κάνει περισσότερες από μία ανακαλύψεις νέων δρόμων προς την εξατομικευμένη ιατρική και την πρόληψη ακριβείας», δήλωσε ο καθηγητής Ματίας Τσεπ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Helmholtz του Μονάχου.

Πριν το Wellcome Sanger Institute, η Ε.Ζεγγίνη είχε εργασθεί στα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε σημαντικές ανακαλύψεις για τη νεανική αρθρίτιδα, τις ρευματικές νόσους και το διαβήτη τύπου 2.

Σπούδασε βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από όπου πήρε και το διδακτορικό της το 2003. Έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων σε κορυφαία περιοδικά (Nature, Science κ.α.), ενώ έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2017» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM