ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η NASA στέλνει μωρά καλαμάρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η NASA στέλνει μωρά καλαμάρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Facebook Twitter
128 μωρά καλαμαράκια, πάνω από 5.000 βραδύπορες και πειραματικό εξοπλισμό στέλνει σήμερα η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πηγή φωτογραφίας: JAMIE S. FOSTER/NASA
0

Πάνω από 100 μωρά καλαμάρια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα ετοιμάζεται να στείλει η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σήμερα Πέμπτη. 

Τα πλάσματα αυτά, μαζί με άλλο πειραματικό εξοπλισμό, θα φτάσουν στον ΔΔΣ με τον πύραυλο Falcon 9 της Space X. 


Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 17:29 GMT και θα μεταδοθεί live από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία που φιλοδοξεί πως τα πειράματα αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της διαστημικής πτήσης στους οργανισμούς, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα για την ασφάλεια των αστροναυτών.


Γιατί επιλέχτηκαν καλαμάρια 

Τα καλαμάρια έχουν ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με εκείνο των ανθρώπων. Τα 128 μωρά καλαμάρια θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας για τις αλληλεπίδραση μεταξύ μικροβίων και ζώων κατά τη διαστημική πτήση. 

Σύμφωνα με τη NASA, το πείραμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξέλιξη των μέτρων που προστατεύουν την υγεία των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακροπρόθεσμων διαστημικών αποστολών. 


«Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, βασίζονται στα μικρόβιά τους για να διατηρήσουν υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν γνωρίζουμε πλήρως πώς μεταβάλλουν οι διαστημικές πτήσεις τις ευεργετικές αυτές αλληλεπιδράσεις» αναφέρει η Τζέιμι Φόστερ, επικεφαλής ερευνητής στην πειραματική αποστολή. 


Τα καλαμάρια θα ψυχθούν πριν την επιστροφή τους στη Γη. Μαζί τους θα σταλούν στον Διεθή Διαστημικό Σταθμό και 5.000 βραδύπορα, τα υδρόβια, μικροσκοπικά ζώα, ανθεκτικά σε περιβάλλοντα ακραία, κάτι που τα καθιστά ιδανικό πεδίο μελέτης για το πώς η ζωή ανταποκρίνετια και προσαρμόζεται σε ακραίες συνθήκες. 


«Ένα από τα πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, είναι να κατανοήσουμε πώς τα βραδύπορα επιβιώνουν και αναπαράγονται σε αυτά τα περιβάλλοντα και α μπορούμε να μάθουμε κάτι για τα "κόλπα" που χρησιμοποιούν για να τα προσαρμόσουμε στους αστροναύτες για την ασφάλειά τους» εξηγεί ο Τόμας Μπουθμπάι, εκ των επικεφαλής ερευνητών. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM