Η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων μόλις ανακοινώθηκε - Δέος και αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο επιστημονικό ορόσημο

Η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων μόλις ανακοινώθηκε - Δέος και αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο επιστημονικό ορόσημο Facebook Twitter
Chinese Academy of Sciences
0

«Το φράγμα της κλωνοποίησης πρωτευόντων ξεπεράστηκε», ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καθηγητής Muming Poo της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ορόσημο στην επιστήμη.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο κλωνοποίησης που δημιούργησε το διάσημο πρόβατο Ντόλι για να δημιουργήσουν δύο υγιείς μαίμούδες, φέρνοντας την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ικανότητά να κάνει το ίδιο με τους ανθρώπους.

Από τη γέννηση της Ντόλι το 1996, οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει αρκετα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών, χοίρων και αγελάδων και έχουν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα έμβρυα με αυτή τη μέθοδο. Μέχρι τώρα όμως, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν με τον ίδιο τρόπο μωρά πρωτευόντων, μια κατηγορία που περιλαμβάνει πιθήκους, μαϊμούδες και ανθρώπους.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοι ανακοίνωσαν πανηγυρικά την επιτυχία τους με μακάκους σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το περιοδικό Cell. Οι θηλυκές μαϊμούδες, ηλικίας 7 και 8 εβδομάδων, ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua.

Κατ 'αρχήν, δήλωσε ο Poo, το κατόρθωμα αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κλωνοποιηθούν. Αλλά, είπε ότι η ομάδα του δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει αυτό. Οι επιστήμονες γενικά αντιτίθενται στη δημιουργία κλωνοποιημένων ανθρώπων, ενώ ο Poo είπε ότι η κοινωνία θα την απαγορεύσει για ηθικούς λόγους.

Αντ' αυτού, είπε, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν παρτίδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση στην ιατρική έρευνα, όπου θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι επειδή εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα εργαστηριακά ζώα όπως ποντίκια ή αρουραίοι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί των μαϊμούδων που είναι γενετικά ταυτόσημοι, θα είναι χρήσιμοι για την έρευνα ανθρώπινων ασθενειών.

 

Ο Qiang Sun του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε ότι οι κλωνοποιημένες μαϊμούδες θα είναι χρήσιμες σαν μοντέλο μελέτης ασθενειών με γενετική βάση, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ειδών καρκίνου και μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την βιολογία των ανθρωποειδών που μπορεί να μελετηθούν έχοντας αυτό το πρόσθετο μοντέλο», ανέφερε.

Η Zhong Zhong γεννήθηκε πριν από οκτώ εβδομάδες και πήρε το όνομά της από τη λέξη που χρησιμοποιείται για το κινεζικό έθνος ή τους ανθρώπους. Η Hua Hua γεννήθηκε πριν έξι εβδομάδες.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μαϊμούδες ταΐζονται με μπιμπερό και προς το παρόν αναπτύσσονται κανονικά. Αναμένουν να γεννηθούν περισσότεροι κλώνοι μακάκων τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων μόλις ανακοινώθηκε - Δέος και αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο επιστημονικό ορόσημο Facebook Twitter
Hua Hua. Φωτό: Qiang Sun and Mu-ming Poo, Chinese Academy of Sciences

«Δεν αποτελεί βήμα προόδου»

 

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge του ινστιτούτου The Francis Crick στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην κλωνοποίηση των Zhong Zhong και Hua Hua παραμένει «μια πολύ ανεπαρκής και επικίνδυνη διαδικασία».

«Η δουλειά σε αυτήν την έρευνα δεν αποτελεί βήμα για την καθιέρωση μεθόδων για την εξασφάλιση γέννησης ζώντων ανθρώπινων κλώνων», τόνισε.

Ο καθηγητής Darren Griffin του πανεπιστημίου του Κεντ είπε ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη στην κατανόηση ανθρώπινων ασθενειών, όμως εγείρει ηθικές ανησυχίες.

«Πρέπει τώρα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δεοντολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τέτοια πειράματα», είπε.

Η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων μόλις ανακοινώθηκε - Δέος και αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο επιστημονικό ορόσημο Facebook Twitter
Zhong Zhong. Φωτό: Qiang Sun and Mu-ming Poo, Chinese Academy of Sciences

Η Ντόλι έγραψε ιστορία πριν από 20 χρόνια, όταν κλωνοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Roslin στο Εδιμβούργο. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ήταν σε θέση να κλωνοποιήσουν ένα θηλαστικό από ενήλικο κύτταρο, που λήφθηκε από μαστό ζώου.

Οι Zhong Zhong και Hua Hua είναι τα πρώτα πρωτεύοντα που κλωνοποιούνται με αυτή την τεχνική.

Το 1999, ένα έμβρυο μαϊμούς, του είδους rhesus, διαιρέθηκε στα δύο, προκειμένου να δημιουργήσει ταυτόσημα δίδυμα. Η μία από τις δύο μαϊμούδες που γεννήθηκαν μέσω αυτής της τεχνικής - η οποία ονομάστηκε Tetra - έχει τον τίτλο της πρώτης κλωνοποιημένης μαϊμούς στον κόσμο, αλλά δεν δημιουργήθηκε με τη σύνθετη διαδικασία μεταφοράς DNA

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, αναφέρεται πως οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν DNA από εμβρυϊκά κύτταρα συνδετικού ιστού.

Αφού το DNA μεταφέρθηκε στα ωάρια των δωρητών, με τη χρήση του γενετικού επαναπρογραμματισμού έγινε η μεταβολή των γονιδίων που διαφορετικά θα είχαν σταματήσει να αναπτύσσουν το έμβρυο.

Οι μαϊμούδες Zhong Zhong και Hua Hua ήταν αποτέλεσμα 79 προσπαθειών. Δύο άλλες μαϊμουδες κλωνοποιήθηκαν αρχικά από διαφορετικό τύπο ενήλικου κυττάρου, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο Δρ. Sun είπε: «Δοκίμασα αρκετές διαφορετικές μεθόδους, αλλά μόνο μία δούλεψε. Υπήρξε μεγάλη αποτυχία προτού βρούμε τον τρόπο να κλωνοποιήσουμε με επιτυχία μια μαϊμου».

Οι επιστήμονες λένε ότι ακολουθούν αυστηρές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα σε ζώα, οι οποίες καθορίζονται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων μόλις ανακοινώθηκε - Δέος και αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο επιστημονικό ορόσημο Facebook Twitter

Ο συν-ερευνητής Δρ. Muming Poo, επίσης μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μελλοντική έρευνα που χρησιμοποιεί μη ανθρώπινα πρωτεύοντα οπουδήποτε στον κόσμο εξαρτάται από τους επιστήμονες και σύμφωνα με πολύ αυστηρά δεοντολογικά πρότυπα».

Η οργάνωση Peta υποδέχτηκε με οργή τα νέα και καταδίκασε τα πειράματα κλωνοποίησης. «Η κλωνοποίηση είναι ένα σόου τρόμου: σπατάλη ζωών, χρόνου και χρημάτων - και ο πόνος που προκαλούν τέτοια πειράματα είναι αδιανόητος», δήλωσε η αντιπρόεδρος της PETA, Kathy Guillermo. «Επειδή η κλωνοποίηση έχει ποσοστό αποτυχίας τουλάχιστον 90%, αυτές οι δύο μαϊμούδες αντιπροσωπεύουν τη δυστυχία και το θάνατο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC/ AP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ