Τα «μαγικά» μανιτάρια μαζί με ψυχοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη

Τα «μαγικά» μανιτάρια μαζί με ψυχοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη Facebook Twitter
0

Η ψυχεδελική σύνθεση που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία.

Σύμφωνα με νέες κλινικές δοκιμές, που γεννούν ελπίδες για άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά, σχεδόν το 1/3 των ασθενών με σοβαρή κατάθλιψη παρουσίασε ταχεία ύφεση μετά από μία δόση 25mg ψιλοκυβίνης συνδυαστικά με θεραπευτικές συνεδρίες.

Στόχος των συνεδριών είναι να βοηθήσουν τους ασθενείς να εντοπίσουν τις αιτίες αλλά και να ανακαλύψουν τις πιθανές «λύσεις» στην κατάθλιψή τους, σύμφωνα με τoυς ερευνητές.

Τα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή μέχρι στιγμής για την ψιλοκυβίνη και την κατάθλιψη χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικά» από τον καθηγητή Guy Goodwin, τον επικεφαλής γιατρό στην Compass Pathways, την εταιρεία ψυχικής υγείας που ηγήθηκε της δοκιμής.

Οι κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν σε 22 περιοχές της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν 100 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Ανθεκτική κατάθλιψη ορίζεται ως η κατάθλιψη όπου ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται επαρκώς ή καθόλου σε τουλάχιστον δύο ή περισσότερα διαφορετικά φάρμακα (αντικαταθλιπτικά).

Περίπου οι μισοί από αυτούς που επηρεάζονται δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν καθημερινές εργασίες ρουτίνας.

«Τα ποσοστά ανταπόκρισης σε αυτήν την ομάδα ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, ανθεκτική στη θεραπεία είναι συνήθως μεταξύ 10 και 20%,» είπε ο Goodwin.

Σημείωσε δε, ότι «Βλέπουμε ποσοστά ύφεσης της τάξης του 30%  σε διάστημα τριών εβδομάδων περίπου και αυτό είναι ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Ο Δρ James Rucker, σύμβουλος ψυχίατρος στο Νότιο Λονδίνο και το ίδρυμα Maudsley NHS, ο οποίος εργάστηκε στην κλινική δοκιμή στο King's College του Λονδίνου, ανέφερε ότι η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη επιβαρύνει τους ασθενείς και το περιβάλλον τους, ενώ το συνολικό κόστος για τη Βρετανία ανέρχεται σε 3,9 δισ. λίρες ετησίως.

Η κλινική δοκιμή φάσης 2β «στρατολόγησε» 233 ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη και κανόνισε τυχαία να λάβουν μία μόνο κάψουλα είτε του 1 mg, των 10 mg ή των 25 mg συνθετικής ψιλοκυβίνης που ονομάζεται Comp360.

Οι ασθενείς άκουγαν μια χαλαρωτική μουσική από λίστα αναπαραγωγής και φορούσαν σκιές ματιών για να επικεντρωθούν στον εαυτό τους για τουλάχιστον έξι ώρες, καθώς θα ενεργούσε η ψυχεδελική ουσία.

Παρών στην κλινική δοκιμή ήταν και ένας θεραπευτής για να διασφαλίσει την υγεία των ασθενών.

Οι εθελοντές συνέχισαν τις θεραπευτικές συνεδρίες την ημέρα μετά τη λήψη του φαρμάκου και μία εβδομάδα αργότερα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine δείχνουν ότι οι διαβαθμίσεις κατάθλιψης, όπως μετρούνται στην τυπική κλίμακα κατάθλιψης Montgomery-Åsberg, βελτιώθηκαν αμέσως μετά τη θεραπεία και στα τρία σκέλη της κλινικής δοκιμής.

Ωστόσο σημαντικότερος ήταν ο αντίκτυπος σε  ασθενείς που έλαβαν την μεγαλύτερη δόση των 25 mg ψιλοκυβίνης. Τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη του φαρμάκου, το 29% αυτής της ομάδας ήταν σε ύφεση, σε σύγκριση με το 9% και το 8% των ομάδων που έλαβαν 10 mg και 1 mg αντίστοιχα. 

Σε 12 εβδομάδες της κλινικής δοκιμής, τα οφέλη παρέμειναν στο ένα πέμπτο των ασθενών της ομάδας που πήραν την υψηλή δόση, σε σύγκριση με έναν στους 10 ασθενείς της ομάδας με τη χαμηλότερη δόση.

Η ψιλοκυβίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό των «μαγικών» μανιταριών. Μέσα στο σώμα, διασπάται σε μια ουσία που ονομάζεται ψιλοκίνη, η οποία απελευθερώνει κύματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. 

Οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα γίνεται πιο χαοτική στην ψιλοκίνη, με διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου να «επικοινωνούν» μεταξύ τους περισσότερο από το συνηθισμένο.

«Αυτό μπορεί να φαίνεται κακό, αλλά δεν είναι», είπε ο Rucker. «Αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ: όταν ονειρεύεται κάποιος, ο εγκέφαλός του γίνεται πιο ελαστικός, ελαφρώς πιο χαοτικός και εκεί είναι που δημιουργούνται νέες συνδέσεις».

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή είπαν ότι αισθανόταν σαν ήταν σε ένα «όνειρο αλλά ξύπνιοι» μετά την ψιλοκυβίνη.

Η αυξημένη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο φαίνεται να έχει ένα πιο διαρκές αποτέλεσμα, ωστόσο. Διαρκεί μερικές εβδομάδες και δυνητικά κάνει τον εγκέφαλο πιο ανοιχτό στη θεραπεία.

«Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε μια πιο ευέλικτη κατάσταση, ανοίγει -αυτό που θεωρούμε ότι είναι- ένα θεραπευτικό παράθυρο ευκαιρίας», είπε ο Rucker.

Από την πλευρά του ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, dr. David Nutt, που δεν συμμετείχε όμως στην κλινική δοκιμή, είπε ότι η ταχεία επίδραση της ψιλοκυβίνης λειτουργεί στην πραγματικότητα ως «επαναφορά» στον εγκέφαλο.

Παρά τα προφανή οφέλη, πολλοί ασθενείς ανέφεραν παρενέργειες ωστόσο στην κλινική  δοκιμή.

Οι πιο συχνές αναφορές ήταν για πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη και κόπωση. Όπως συμβαίνει συνήθως με την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, αριθμός ασθενών σε διαφορετικά σκέλη της κλινικής δοκιμής ανέφερε αυτοτραυματισμό και αυτοκτονικές σκέψεις.

Σύμφωνα με τον Nutt, επρόκειτο πιθανώς για τυχαία συμβάντα και άσχετα με τη δόση της ψιλοκυβίνης.

Μέσα στον χρόνο, αναμένεται δε, να ακολουθήσει μία ευρύτερη κλινική δοκιμή της φάσης 3 που θα διερευνήσει τα αποτελέσματα των δύο δόσεων ψιλοκυβίνης.

Με πληροφορίες του Guardian
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM