ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ινδονησία: Βρέθηκε ζωγραφιά 51.000 ετών σε σπήλαιο

Ινδονησία: Βρέθηκε ζωγραφιά 51.000 ετών σε σπήλαιο Facebook Twitter
Η σπηλαιογραφία στην Ινδονησία/Φωτ.: Brin Google Arts and Culture
0

Μια ζωγραφιά 51.000 ετών, που βρέθηκε μέσα σε μια σπηλιά της Ινδονησίας είναι πιθανόν να αποτελεί το πρώτο έργο τέχνης που αφηγείται μια ιστορία. 

Ανάμεσα στις εκατοντάδες σπηλιές του νησιού Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ένα έργο τέχνης που έχει ξεθωριάσει πάνω στον βραχώδη τοίχο μιας σπηλιάς θα μπορούσε να έχει παγκόσμια σημασία.  

Η απεικόνιση τριών ανθρωπόμορφων φιγούρων και ενός γουρουνιού, είναι η παλαιότερη γνωστή σκηνή που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους και τοποθετείται τουλάχιστον 51.200 χρόνια πριν, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Αποτελεί απόδειξη ότι οι άνθρωποι ήταν ικανοί να αφηγούνται ιστορίες και στο μακρινό παρελθόν, δήλωσε ο Adam Brumm, καθηγητής αρχαιολογίας στο Αυστραλιανό Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πανεπιστημίου Griffith και συντάκτης της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature την Πέμπτη. 

«Η αφήγηση ιστοριών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης, και πιθανώς ακόμη και να βοηθά στην εξήγηση της επιτυχίας μας ως είδος», δήλωσε . «Το να βρεθούν ωστόσο στοιχεία που να υποδεικνύουν την αφήγηση ιστοριών, ειδικά στην πολύ πρώιμη τέχνη των σπηλαίων, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο». 

«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτή η σκηνή», είπε για τη σπηλαιογραφία. «Αλλά είναι σαφές ότι επικοινωνεί κάποιο είδος ιστορίας που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των τριών μορφών που μοιάζουν με ανθρώπους και του γουρουνιού», εξήγησε. 

Οι κάτοικοι του νησιού Sulawesi το 50.000 π.Χ. ήταν «ξετρελαμένοι» με τη ζωγραφική των χοίρων και τους απεικόνιζαν ξανά και ξανά στους τοίχους των σπηλαίων, εξήγησε ο Brumm.  Τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι του νησιού κυνηγούσαν αυτό το είδος χοίρων.

Η υπερυψωμένη θέση της σπηλιάς, η οποία δεν την καθιστά βολική για καθημερινή πρόσβαση, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί ειδικά για να ζωγραφίσουν ή πιθανόν για να ζωγραφίσουν στο πλαίσιο κάποιας άλλης συγκεκριμένης πρακτικής, πρόσθεσε. 

«Νομίζω ότι αυτό που εντοπίστηκε τώρα, είναι τα πρώτα σωζόμενα στοιχεία στον κόσμο για την αφήγηση ιστοριών μέσα από σκηνές στην τέχνη», είπε ο Brumm. 

Η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για σημαντικές ανακαλύψεις σπηλαιογραφίας. Τα προηγούμενα ευρήματα στο Sulawesi χρονολογούνταν μεταξύ 40.000 και 44.000 ετών, που ήταν τότε η παλαιότερη σκηνή σπηλαιογραφίας που είχε βρεθεί. Στην περιοχή σώζονται τουλάχιστον 300 έργα τέχνης σε σπηλιές και καταφύγια, πολλά από τα οποία δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά.   

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας και Καινοτομίας της Ινδονησίας και τα Πανεπιστήμια Griffith και Southern Cross της Αυστραλίας, χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο χρονολόγησης αναλύοντας συσσωρευμένα στρώματα ανθρακικού ασβεστίου πάνω από το πρώιμο έργο τέχνης.  

Οι παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες στον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έγιναν από Νεάντερταλ. Πριν από περίπου 65.000 χρόνια. Οι Νεάτερνταλ είχαν αφήσει αποτυπώματα χεριών, γραμμές και σχήματα σε τρεις σπηλιές στη σημερινή Ισπανία - τουλάχιστον 20.000 χρόνια πριν οι σύγχρονοι άνθρωποι φθιάσουν στην ήπειρο. 

Με πληροφορίες από Washington Post 

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι: Μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα

Πολιτισμός / Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι εκεί όπου επρόκειτο να μπει το ραντάρ του νέου αεροδρομίου

Το μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα, αποτελείται από οκτώ επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους σε δαιδαλώδη διάρθρωση ενώ οι χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά ανοίγματα
LIFO NEWSROOM
Η ζωή και ο θάνατος στην ΟΘωμανική Κρήτη

Ιστορία μιας πόλης / Η ζωή και ο θάνατος στην Οθωμανική Κρήτη

Πώς ήταν να πεθαίνεις ως μουσουλμάνα ή μουσουλμάνος στην Οθωμανική Κρήτη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Αντώνη Αναστασόπουλο για τις μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες στην Κρήτη και τη σημασία τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Aνθρωποθυσία, ανάκτορα, και σεισμοί στα Μινωϊκά Χανιά

Ιστορία μιας πόλης / Aνθρωποθυσίες, ανάκτορα και σεισμοί στα μινωικά Χανιά

Πόσα γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη; Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυδωνία και πώς εντάσσεται η περιοχή στη μεγάλη εικόνα της κρητικής αρχαιολογίας; H Aγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τη μινωική Κυδωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM