ΗΠΑ: Αυτή τη φορά πάμε στο φεγγάρι για να μείνουμε - Η πρώτη γυναίκα θα είναι Αμερικανίδα

ΗΠΑ: Αυτή τη φορά πάμε στο φεγγάρι για να μείνουμε - Η πρώτη γυναίκα θα είναι Αμερικανίδα Facebook Twitter
0

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την προσσελήνωση ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προαναγγέλλει νέες αποστολές στη Σελήνη, αλλά και στον Άρη. «Θα πάμε στο φεγγάρι για να μείνουμε», υποστηρίζει.


Στελέχη, αλλά και βετεράνοι της NASA υποδέχτηκαν με εμβατήρια τον Πενς στο διαστημικό κέντρο Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα. Στο ακροατήριο μεταξύ άλλων και ο Έντουιν Όλντριν, ένας από τους αστροναύτες που συμμετείχαν στην ιστορική αποστολή της NASA στο φεγγάρι, πριν από ακριβώς 50 χρόνια. «Θα επιστρέψουμε» λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Οι εορτασμοί για την προσσελήνωση του 1969 και οι εξαγγελίες για νέες αποστολές δίνουν την ευκαιρία στον Μάικ Πενς να υπογραμμίσει τις ηγετικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ στο διάστημα- και όχι μόνο.


«Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, αυτή η γενιά των Αμερικανών γνωρίζει ότι είναι η μοίρα της Αμερικής να είναι ηγέτης μεταξύ των εθνών, στην περιπέτεια προς το άγνωστο», λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. «Ενώπιόν σας είμαι υπερήφανος να ανακοινώσω, εκ μέρους και του προέδρου των ΗΠΑ, ότι η Αμερική θα επιστρέψει στη Σελήνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ότι θα είναι Αμερικανοί αστροναύτες ο επόμενος άνδρας, αλλά και η πρώτη γυναίκα που θα πατήσουν στο φεγγάρι». 

Ακολουθεί ταξίδι στον Άρη
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Μάικ Πενς έχει εξαγγείλει ότι στα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ θα οργανώσουν νέα προσσελήνωση. Τώρα διευκρινίζει ότι οι νέες διαστημικές αποστολές θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και πολύ πιο φιλόδοξες σε σχέση με την ιστορική αποστολή της NASA τον Ιούλιο του 1969.


«Θα παραμείνουμε στην επιφάνεια της Σελήνης για εβδομάδες ή και για μήνες, όχι απλώς για λίγες ώρες ή μέρες» λέει ο Μάικ Πενς. «Αυτή τη φορά θα πάμε για να μείνουμε στο φεγγάρι, θα ερευνήσουμε και θα αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, θα εκχυλίσουμε νερό από πάγο στους σκοτεινούς κρατήρες. Και θα εγκαινιάσουμε μία νέα γενιά διαστημικών σκαφών, που χρειάζονται όχι χρόνια, αλλά μήνες για να φτάσουν στον Άρη».


Έπαινοι για την ιδιωτική βιομηχανία διαστήματος
Η πρώτη αποστολή της NASA στο φεγγάρι, το 1969, είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή. Εκτιμάται ότι σε σημερινές τιμές θα στοίχιζε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιοί μπορούν να επωμιστούν την ευθύνη για μία αντίστοιχη και μάλιστα πιο φιλόδοξη αποστολή μετά από 50 χρόνια; Σε συνέντευξή του προς το CBS ο Μάικ Πενς κάνει λόγο για τους «παραδοσιακούς εταίρους», τους οποίους όμως δεν κατονομάζει, αλλά και για την «ιδιωτική βιομηχανία του διαστήματος».


«Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απευθυνθούμε στη NASA και τους παραδοσιακούς εταίρους μας για να αναπτύξουμε τους πυραύλους και τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να πάμε στο φεγγάρι και να βάλουμε τα θεμέλια για τον Άρη», τονίζει. «Αλλά εάν οι παραδοσιακοί μας εταίροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τότε θα στραφούμε στην ιδιωτική βιομηχανία του διαστήματος. Ένα από τα συναρπαστικά πράγματα στην αμερικανική ηγεσία του διαστήματος είναι η ανθούσα ιδιωτική βιομηχανία». 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM