Όλες οι κλινικές δοκιμές για το ψυχοδραστικό ναρκωτικό MDMA αναθεωρούνται στον Καναδά, καθώς υπήρξαν αναφορές ότι συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν πέσει θύματα κακοποίησης.
Την έρευνα διενεργούσε πρωτοπόρος αμερικανικός οργανισμός. Ο οργανισμός Maps (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) με βάση την Καλιφόρνια άνοιξε τον δρόμο για την δοκιμαστική μελέτη που αφορά στα ιατρικά οφέλη του ναρκωτικού.
Τον Μάιο του 2021, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της έρευνας, στο περιοδικό Nature.
Συνήθως το MDMA πωλείται παράνομα είτε σε σκόνη είτε σε χάπια ecstasy. Η έρευνα προωθούσε το MDMA ως πρωτοποριακή θεραπεία για ασθενείς με μετατραυματικό στρες (PTSD) ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία.
Αλλά ο ρυθμιστής Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τις κλινικές δοκιμές για το MDMA, που διενήργησε ο Maps, οι οποίες εν μέρει έγιναν στον Καναδά, μετά από καταγγελία που έκανε λόγο για «φερόμενα παραπτώματα στο πεδίο της έρευνας».
Η καταγγελία έγινε από τους παραγωγούς του podcast του «Cover Story: Power Trip» που επικαλείται μαρτυρία από αρκετούς πρώην συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές , οι οποίοι κατήγγειλαν τις θεραπευτικές συνεδρίες με MDMA και ψυχοθεραπεία.
Σε ένα περιστατικό του 2015, σε βίντεο που παρείχε η Meaghan Buisson, ασθενής με PTSD, δείχνει δύο θεραπευτές να την κατευθύνουν κατά τη διάρκεια αγωγής με MDMA στο Βανκούβερ, όπου φαίνεται να την αγκαλιάζουν και να την περιορίζουν να κινηθεί σε μία απόπειρα να αναβιώσει τις σεξουαλικές επιθέσεις που είχε δεχθεί, ώστε να θεραπευτεί.
Ένας από τους θεραπευτές, ο Richard Yensen, του οποίου είχε ανακληθεί η άδεια χρόνια πριν, είπε ότι είχε κάνει συναινετικό σεξ με την ασθενή μετά τις πειραματικές θεραπείες, αν και αυτή ακόμα συμμετείχε στην κλινική δοκιμή.
Η Buisson τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση. Η αστυνομία του Καναδά, προώθησε την υπόθεση στην εισαγγελία, η οποία όμως δεν προχώρησε την καταγγελία.
Η Buisson αρχικά προχώρησε τη θεραπεία ένα βήμα πιο πέρα, μετακομίζοντας κοντά στον Yensen και την γυναίκα του, Donna Dryer, η οποία ήταν η δεύτερη θεραπεύτρια, με ισχύουσα άδεια.
Ο Maps, από την άλλη, ζητούσε μόνο το ένα άτομο από την ομάδα να έχει άδεια θεραπευτή.
Στην αρχή η Buisson μίλησε θετικά για την διαδικασία, και αναφέρεται στο Maps ως «Πρωτοτυπία στην θεραπεία στα όρια της συναίνεσης. Με πίεσαν σκληρά. Αλλά κάθε στιγμή αισθανόμουν ότι ήταν εκεί. Κυριολεκτικά με επανάφεραν στην ζωή με αγάπη».
Στη συνέχεια, η Buisson άρχισε να ασκεί κριτική στην θεραπεία που έλαβε και κινήθηκε νομικά, με αγωγή το 2018, που διευθετήθηκε εξωδικαστικά.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς του podcast, τρεις ακόμη ασθενείς εξέφρασαν αυτοκτονικές τάσεις. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά ενώ ένας από τους συμμετέχοντες επιχείρησε να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική αφού χειροτέρεψε η πορεία της υγείας του.
Ασκήθηκε δε, σκληρή κριτική στον Maps από το podcast, γιατί χρειάστηκε χρόνος ώσπου να παρακολουθήσει το βίντεο, αν και ισχυρίστηκε ο οργανισμός ότι σταμάτησε να έχει σχέση με τους συγκεκραμένους θεραπευτές το 2018 λόγω αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς.
«Τα θετικά συναισθήματα εμπιστοσύνης και αγάπης που μπορεί να προκαλέσει το MDMA ενδέχεται να κάνει τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε σεξουαλικές πιέσεις» έγραψε στην διδακτορική του αναφορά ο ιδρυτής του Maps, Rick Doblin.
Ο οργανισμός Maps, που έχει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο ασφαλείας, αναγνώρισε για πρώτη φορά το επεισόδιο τον Μάιο του 2019, αφού μίλησε η Buisson.
Ο οργανισμός ανέφερε ότι η συνεύρεση θεραπευτή με ασθενή καταπατά τον κώδικα της πολιτικής περί ηθικής της εταιρείας, αλλά τότε δεν είχε πέσει στην αντίληψή του ότι είχε παραβιαστεί κάτι.
Έδωσε στην Buisson 15.000 δολ. για την θεραπεία ενώ ήταν σε εξέλιξη η νομική διαδικασία.
Η κυβερνητική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει αναστολή η ακύρωση των δοκιμών.
Με πληροφορίες του Guardian