Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη Facebook Twitter
0

Επιστήμονες έκαναν μια κρίσιμη ανακάλυψη το θέμα του DNA που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σε θέση να απενεργοποιήσει μόρια σε ένα από τα πιο σημαντικά γονίδια του σώματος, βοηθώντας την ασθένεια να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα. 

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Έχει τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από όλες τις πιο κοινές μορφές της νόσου. Η θανατηφόρα φύση του καρκίνου του παγκρέατος έχει παραπλανήσει τους ειδικούς εδώ και χρόνια, αλλά η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα στο κυνήγι μιας θεραπείας που θα μπορούσε να εξαλείψει την ασθένεια.

Η δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο John van Geest του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε: «Αυτή η εργασία, η οποία έχει προσφέρει νέα κατανόηση και γνώση για το πώς συμπεριφέρεται ο καρκίνος, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος για πιθανές νέες θεραπείες στο μέλλον». Και πρόσθεσε: «Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει τη χαμηλότερη επιβίωση από όλους τους 20 κοινούς καρκίνους. Η επιβίωση των ασθενών πέραν των πέντε ετών έχει βελτιωθεί πολύ λίγο εδώ και αρκετό καιρό και επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την ασθένεια, πώς εξαπλώνεται και γιατί είναι τόσο επιθετική».

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται, με περισσότερους από τους μισούς ασθενείς να πεθαίνουν εντός τριών μηνών από τη διάγνωση. Μεταξύ δημοφιλών προσωπικοτήτων που πέθαναν από τη νόσο είναι οι Άλαν Ρίκμαν, Τζον Χερτ, Στιβ Τζομπς και Πάτρικ Σουέιζι.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastro Hep Advances, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα και βρήκαν ότι οι καρκίνοι του παγκρέατος προκάλεσαν μια διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση του DNA, προκαλώντας την απενεργοποίηση των μορίων στο φυσιολογικά ευεργετικό γονίδιο HNF4A, επιτρέποντας στους όγκους να αναπτυχθούν εξαιρετικά γρήγορα. Το γονίδιο HNF4A είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία επειδή βοηθά πολλά από τα όργανα του σώματος να λειτουργούν σωστά. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να απενεργοποιήσει κρυφά τα οφέλη του γονιδίου.

Η Χατζηαποστόλου είπε: «Η απώλεια του HNF4A οδηγεί στην ανάπτυξη και επιθετικότητα του καρκίνου του παγκρέατος και πλέον γνωρίζουμε ότι συσχετίζεται με το μικρό ποσοστό επιβίωσης των ασθενών». 

Στην προσπάθεια συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες.

Ο δρ. Κρις ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της έρευνας στο Pancreatic Cancer UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα πιο ευγενικές και αποτελεσματικότερες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η πλειονότητα των καρκίνων του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, με το 80% να ανιχνεύεται μόνο μετά την εξάπλωση της νόσου και δεν είναι πλέον χειρουργήσιμη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο χαμηλό ποσοστό επιβίωσής του – περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με τη νόσο πεθαίνουν μέσα σε τρεις μήνες από τη διάγνωση. Η βελτίωση της θεμελιώδους κατανόησής μας για το τι κάνει τον καρκίνο του παγκρέατος να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να κάνουμε επιτεύγματα που χρειάζονται τόσο πολύ. Αυτό το έργο μας δίνει νέες πληροφορίες για το πώς ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σε θέση να καταστέλλει ορισμένα μόρια για να τον βοηθήσει να εξαπλωθεί επιθετικά σε όλο το σώμα, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών στο μέλλον».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM