Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη Facebook Twitter
0

Επιστήμονες έκαναν μια κρίσιμη ανακάλυψη το θέμα του DNA που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σε θέση να απενεργοποιήσει μόρια σε ένα από τα πιο σημαντικά γονίδια του σώματος, βοηθώντας την ασθένεια να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα. 

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Έχει τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από όλες τις πιο κοινές μορφές της νόσου. Η θανατηφόρα φύση του καρκίνου του παγκρέατος έχει παραπλανήσει τους ειδικούς εδώ και χρόνια, αλλά η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα στο κυνήγι μιας θεραπείας που θα μπορούσε να εξαλείψει την ασθένεια.

Η δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο John van Geest του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε: «Αυτή η εργασία, η οποία έχει προσφέρει νέα κατανόηση και γνώση για το πώς συμπεριφέρεται ο καρκίνος, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος για πιθανές νέες θεραπείες στο μέλλον». Και πρόσθεσε: «Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει τη χαμηλότερη επιβίωση από όλους τους 20 κοινούς καρκίνους. Η επιβίωση των ασθενών πέραν των πέντε ετών έχει βελτιωθεί πολύ λίγο εδώ και αρκετό καιρό και επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την ασθένεια, πώς εξαπλώνεται και γιατί είναι τόσο επιθετική».

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται, με περισσότερους από τους μισούς ασθενείς να πεθαίνουν εντός τριών μηνών από τη διάγνωση. Μεταξύ δημοφιλών προσωπικοτήτων που πέθαναν από τη νόσο είναι οι Άλαν Ρίκμαν, Τζον Χερτ, Στιβ Τζομπς και Πάτρικ Σουέιζι.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastro Hep Advances, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα και βρήκαν ότι οι καρκίνοι του παγκρέατος προκάλεσαν μια διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση του DNA, προκαλώντας την απενεργοποίηση των μορίων στο φυσιολογικά ευεργετικό γονίδιο HNF4A, επιτρέποντας στους όγκους να αναπτυχθούν εξαιρετικά γρήγορα. Το γονίδιο HNF4A είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία επειδή βοηθά πολλά από τα όργανα του σώματος να λειτουργούν σωστά. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να απενεργοποιήσει κρυφά τα οφέλη του γονιδίου.

Η Χατζηαποστόλου είπε: «Η απώλεια του HNF4A οδηγεί στην ανάπτυξη και επιθετικότητα του καρκίνου του παγκρέατος και πλέον γνωρίζουμε ότι συσχετίζεται με το μικρό ποσοστό επιβίωσης των ασθενών». 

Στην προσπάθεια συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες.

Ο δρ. Κρις ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της έρευνας στο Pancreatic Cancer UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα πιο ευγενικές και αποτελεσματικότερες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η πλειονότητα των καρκίνων του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, με το 80% να ανιχνεύεται μόνο μετά την εξάπλωση της νόσου και δεν είναι πλέον χειρουργήσιμη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο χαμηλό ποσοστό επιβίωσής του – περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με τη νόσο πεθαίνουν μέσα σε τρεις μήνες από τη διάγνωση. Η βελτίωση της θεμελιώδους κατανόησής μας για το τι κάνει τον καρκίνο του παγκρέατος να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να κάνουμε επιτεύγματα που χρειάζονται τόσο πολύ. Αυτό το έργο μας δίνει νέες πληροφορίες για το πώς ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σε θέση να καταστέλλει ορισμένα μόρια για να τον βοηθήσει να εξαπλωθεί επιθετικά σε όλο το σώμα, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών στο μέλλον».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM