Η Google καταδικάστηκε για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ για την «αυτοκρατορία αναζήτησης» που έχει δημιουργήσει ο τεχνολογικός κολοσσός στο διαδίκτυο.
Η απόφαση στη Google μια σημαντική δικαστική ήττα με τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να ανατρέψει δεκαετίες κυριαρχίας.
Σύμφωνα με τον δικαστή Αμίτ Μέτα, η Google παραβίασε το άρθρο 2 του Νόμου Σέρμαν, της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, καθώς διατήρησε το μονοπώλιο των υπηρεσιών αναζήτησης και της διαφήμισης.
«Αφού εξέτασε προσεκτικά και στάθμισε τις καταθέσεις και τα στοιχεία των μαρτύρων, το δικαστήριο καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε με τρόπο που της επέτρεψε να διατηρήσει το μονοπώλιό της» ανακοίνωσε ο Αμίτ Μέτα.
Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ επηρεάζει την πιο σημαντική και παλαιότερη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Google. Η Google έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλειστικές συμβάσεις για να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση ως προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης παγκοσμίως σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.
Αυτές οι συμβάσεις της είχαν εξασφαλίσει τη δύναμη να αποκλείει επίδοξους ανταγωνιστές όπως το Bing της Microsoft και το DuckDuckGo, σημείωνε η αμερικανική κυβέρνηση σε μια ιστορική αντιμονοπωλιακή αγωγή που είχε κατατεθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η δεσπόζουσα θέση έχει οδηγήσει σε μία στρατηγική που πρέπει να σταματήσει, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα, οι αποκλειστικές συμφωνίες της Google με την Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες του οικοσυστήματος κινητής τηλεφωνίας, έπληταν τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο δικαστής Μέτα. Η Google επιβάλλει, ακόμα, υψηλές χρεώσεις για τη διαφήμιση στην αναζήτηση, που αντικατοπτρίζουν τη μονοπωλιακή της δύναμη, πρόσθεσε το δικαστήριο.
Η υπόθεση κατά της Google είναι μέρος μια γενικότερης προσπάθειας ελέγχου και συμμόρφωσης των μεγάλων εταιρειών που κατηγορούνται ότι ελέγχουν μονοπωλιακά το διαδίκτυο, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ (υπουργείο Δικαιοσύνης και Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) όσο και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Με πληροφορίες από Guardian