Κι όμως υπάρχουν αράχνες που «θηλάζουν» τα μωρά τους

Κι όμως υπάρχουν αράχνες που «θηλάζουν» τα μωρά τους Facebook Twitter
0

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα θηλαστικά έχουν αποκλειστικά το προνόμιο να θηλάζουν τα μικρά τους μετά τη γέννησή τους.

Επιστήμονες από την Κίνα ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου είδους αράχνης που περιποιείται τα μωρά της δίνοντάς τους «γάλα».


Σύμφωνα λοιπόν με τις παρατηρήσεις τους, εκτός από το γεγονός ότι οι μητέρες αράχνες ταΐζουν ένα γαλακτώδες υγρό τα μικρά τους, τα προσέχουν και μέχρι την ενηλικίωσή τους.


Ο «γαλακτισμός» είναι πολύ κοινός στο ζωικό βασίλειο. Τα περιστέρια και τα φλαμίνγκο για παράδειγμα, παράγουν ένα είδος γάλακτος το οποίο εκκρίνεται από έναν αδένα που διαθέτουν στον λαιμό, με το οποίο τρέφουν τα μικρά τους μέχρι να μπορούν να σταθούν αυτόνομα στη φύση.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό στην περίπτωση της συγκεκριμένης αράχνης είναι η διάρκεια του γαλακτισμού, η οποία έχει αναλογικά μεγαλύτερη διάρκεια συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη.


Οι παρατηρήσεις των ερευνητών εστίασαν σε ένα είδος αράχνης-άλτη (Toxeus magnus), η οποία βρίσκεται στην Ταϊβάν, ζει σε φωλιές και το παρουσιαστικό της θυμίζει πολύ έντονα μυρμήγκι.

Κι όμως υπάρχουν αράχνες που «θηλάζουν» τα μωρά τους Facebook Twitter

Οι μικρές αράχνες που είχαν μόλις εκκολαφτεί βρέθηκαν να εξαρτώνται εντελώς από το θρεπτικό γάλα της μαμάς τους το οποίο περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μικρά αρχικά έπιναν τις θρεπτικές σταγόνες που άφηνε η μητέρα στην επιφάνεια της φωλιάς κι έπειτα «θηλάζοντας» από την ίδια, από το άνοιγμα δηλαδή στο σώμα της που γεννάει τα αβγά της.


Οι μητέρες αράχνες φρόντιζαν και τάιζαν τα μικρά τους για περίπου 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι το σημείο δηλαδή που ήταν ώριμα να βγουν στην «πραγματική» ζωή.


Το γάλα ωστόσο δεν φάνηκε να είναι κριτικής σημασίας στην επιβίωση των μικρών αλλά φάνηκε ότι τους έδινε όλα εκείνα τα συστατικά που αύξαναν τις πιθανότητες υγιούς επιβίωσής τους ως ενήλικες.


Τα ευρήματα των επιστημόνων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών της Γιουνάν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science. 

Με πληροφορίες από τον Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM