Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη - Γιατί οι γυναικολόγοι λένε όχι σε διατροφή με τόνο στην κύηση

Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη- Τι πρέπει να γνωρίζετε Facebook Twitter
0

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο για την υγεία της μητέρας αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Πόσο επηρεάζει ο υδράργυρος την υγεία της εγκύου και του εμβρύου;

Ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες σχετίζεται με τον υδράργυρο, ένα τοξικό μέταλλο που μπορεί να συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ιδίως στα θαλασσινά και σε μεγάλα αρπακτικά ψάρια.

Ο υδράργυρος εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω της ρύπανσης των θαλασσών και των ποταμών και απορροφάται από τους οργανισμούς μέσω των φυκιών και του πλαγκτού. Τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο τόνος, ο ξιφίας, ο μπακαλιάρος και το σκουμπρί, παρουσιάζουν συνήθως υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου λόγω της βιοσυσσώρευσης και της βιομεγέθυνσης, δηλαδή της συγκέντρωσης του μετάλλου στα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.

Επιπτώσεις του υδραργύρου στο έμβρυο

Ο υδράργυρος, και ειδικά η οργανική του μορφή, ο μεθυλυδράργυρος, μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις από την έκθεση στον υδράργυρο περιλαμβάνουν:

Βλάβες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Ο μεθυλυδράργυρος μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στη μνήμη, τον συντονισμό και την ομιλία.

Αναπτυξιακές καθυστερήσεις: Παιδιά που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας τους ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της κινητικότητας και των γνωστικών δεξιοτήτων.

Προβλήματα όρασης και ακοής: Η τοξικότητα του υδραργύρου μπορεί επίσης να επηρεάσει την όραση και την ακοή του παιδιού καθώς αυτές οι αισθήσεις εξαρτώνται από τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Υδράργυρος: Προφυλάξεις και συμβουλές για τις έγκυες

Οι ειδικοί συνιστούν την προσεκτική κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων ψαριών και θαλασσινών για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε υδράργυρο. Κάποιες βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια: Ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος (κυρίως ο μεγάλος και το μπλε πτερύγιο), το σκουμπρί και ο καρχαρίας πρέπει να αποφεύγονται, καθώς έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Επιλέξτε ψάρια με χαμηλότερο υδράργυρο: Επιλέξτε ψάρια όπως ο σολομός, η γλώσσα, η πέστροφα και οι γαρίδες, τα οποία έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου.

Περιορισμένη κατανάλωση ψαριών: Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ψαριών σε περίπου 2 μερίδες την εβδομάδα και να αποφεύγουν τα συχνά γεύματα με είδη που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές: Καλό είναι να ενημερώνεστε από αξιόπιστους οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι τοπικές υγειονομικές αρχές, για τις ασφαλείς επιλογές στη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένες και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και άλλων τροφίμων που θα μπορούσαν να περιέχουν υδράργυρο. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ