Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού έχει μολύνει 6-8 φορές περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών, σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Τα περιστατικά βαριάς νόσησης σε μικρά παιδιά είναι λιγότερο συχνά στην περίπτωση της Όμικρον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2021-2022 για 651.640 παιδιά έως πέντε ετών, από τα οποία τα 66.692 είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και τα 22.772 από την Όμικρον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην κορύφωση του κύματος της Δέλτα, το περασμένο φθινόπωρο, δύο έως τρία παιδιά ανά 2.000 μολύνονταν από κορωνοϊό καθημερινά.
Όταν ξεκίνησε το κύμα της Όμικρον, υπήρχαν πέντε έως 11 νέα κρούσματα ανά 2.000 παιδιά καθημερινά, ενώ στην κορύφωση- στις αρχές της χρονιάς- η αναλογία έφθασε τα 17 ανά 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα παιδιά έως δύο ετών μολύνονταν συχνότερα από εκείνα ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών.
Από την άλλη, τα παιδιά με Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και νοσηλείας σε ΜΕΘ. Λιγότερο από το 2% των παιδιών έως πέντε ετών που αρρώστησαν λόγω της Όμικρον, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, έναντι 4% λόγω της Δέλτα.
«Η Όμικρον είναι άκρως λοιμογόνος στα παιδιά, περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα. Παρόλο που η Όμικρον είναι επίσης λιγότερο σοβαρή, ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης που σχετίζεται με την Όμικρον, δεν είναι μηδενικός. Υπάρχουν ακόμη αρκετά παιδιά που μολύνονται από την Όμικρον, τα οποία θα νοσήσουν βαριά», δήλωσε ο Ρονγκ Χου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα έως πέντε ετών, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης και νόσησης των μικρών παιδιών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ