Η βροχή μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των προστατευτικών μασκών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία στη Βρετανία. Μετά από έντονη βροχή σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε πως «Οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται τακτικά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να γίνει κατανοητό ειδικά σε περιοχές με υγρασία».
Οι ειδικοί επιμένουν ότι όλα τα καλύμματα για το πρόσωπο γίνονται «ευάλωτα σε υγρό καιρό». Η αρμόδια επιτροπή υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι τα καλύμματα προσώπου πρέπει να αντικαθίστανται όταν γίνονται υγρά.
Κάλεσαν δε, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρέχουν στο κοινό «σαφείς συμβουλές» σχετικά με τη χρήση μάσκας όταν ο καιρός είναι υγρός ή βροχερός.
Ο Aseem Malhotra, καρδιολόγος, ανέφερε πως «Είναι προφανές ότι οι μάσκες θα βραχούν όταν οι άνθρωποι ψωνίζουν και ταξιδεύουν σε κακές καιρικές συνθήκες. Δεν έχει υπάρξει δημόσια εκστρατεία, που να γνωστοποιεί στους ανθρώπους ότι αυτό μπορεί να κάνει τις μάσκες τους αναποτελεσματικές».
Σύμφωνα με την επίσημη οδηγία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στη Βρετανία, το κοινό θα πρέπει να «αλλάζει το κάλυμμα προσώπου (μάσκα) εάν αυτό υγραθεί ή εάν το έχει αγγίξει ο χρήστης του».
Ομοίως, οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον τρία στρώματα διαφορετικού υλικού. Ωστόσο, προσθέτει ότι η υγρασία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτήν την προστασία.
Τονίζει δε ότι ενώ οι μάσκες N-95 θεωρούνται από τις πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της μόλυνσης του κορωνοϊού, το μη υφασμάτινο κάλυμμα, που χρησιμοποιείται δεν απωθεί το νερό. Αυτό σημαίνει ό,τι οποιαδήποτε υγρασία μπορεί να περιορίσει το ασφαλές και αποτελεσματικό φιλτράρισμα.
«Για κάθε τύπο μάσκας, είναι απαραίτητη η κατάλληλη χρήση και απόρριψή της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αύξηση της μετάδοσης», δηλώνει ο ΠΟΥ.
«Όλες οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται εάν είναι βρεγμένες ή εμφανώς λερωμένες. Μια υγρή μάσκα δεν πρέπει να φοριέται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντικαταστήστε τη μάσκα μόλις υγρανθεί ή βραχεί με μια νέα καθαρή, στεγνή μάσκα».
Ο Karol Sikora, πρώην επικεφαλής του προγράμματος για τον καρκίνο στον ΠΟΥ, επισήμανε πως η υγρασία κάνει τις μάσκες πορώδεις και γι 'αυτό όλοι οι τύποι μάσκας είναι ουσιαστικά ευάλωτοι σε υγρό περιβάλλον.
Με πληροφορίες των The Times/Independent
σχόλια