Κρύβουν οι μέλισσες το μυστικό της μακροζωίας; Τι εξετάζουν ερευνητές

Κρύβουν οι μέλισσες το μυστικό της μακροζωίας; Τι βρήκαν ερευνητές Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Οι μέλισσες μπορεί να κρύβουν το μυστικό για τη μακροζωία, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία, «ξεκλειδώνοντας» έτσι ριζικές θεραπείες για την παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Η περίεργη περίπτωση της βασίλισσας είχε κάνει- εδώ και καιρό- τους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν κρύβει το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή, απολαμβάνοντας αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως «βασιλικά προνόμια». Η βασίλισσα των μελισσών είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες, γόνιμη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της και επιβιώνει για χρόνια σε σύγκριση με τις άλλες μέλισσες, που στην καλύτερη περίπτωση ζουν λίγους μήνες.

Τώρα, οι ερευνητές ετοιμάζονται να εμβαθύνουν στη βιολογία των εντόμων αυτών με την ελπίδα ότι η κατανόηση του τι κάνει τις βασίλισσες των μελισσών να ευδοκιμούν, θα ξεκλειδώσει ριζικές θεραπείες για την παράταση της ανθρώπινης ζωής και την παράταση των γόνιμων ετών.

Το φιλόδοξο έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Advanced Research + Invention Agency (Aria). «Είναι αυτές οι παράξενες ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πραγματικά τις ζωές όλων», δήλωσε ο Yannick Wurm, ένας από τους οκτώ διευθυντές προγραμμάτων που ανακοίνωσε η Aria τη Δευτέρα. Ο Wurm, πρώην καθηγητής εξελικτικής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει έργα για τη μελέτη των μελισσών, των σφηκών, των μυρμηγκιών και των τερμιτών προς όφελος του ανθρώπου.

«Εάν είμαστε σε θέση να ξεμπερδέψουμε και να αντιστρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση έχει λύσει αυτές τις προκλήσεις για αυτούς, αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την παύση της γήρανσης, την ανθρώπινη γονιμότητα, τη μεταφορά οργάνων και την παροχή νέων μέσων καταπολέμησης των ασθενειών», είπε.

Νεαρές βασίλισσες ζευγαρώνουν και αποθηκεύουν σπέρμα από πολλά αρσενικά σε ένα όργανο που ονομάζεται spermatheca. Στη συνέχεια, οι βασίλισσες απελευθερώνουν το σπέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια τους. Ο πολτός της βασίλισσας των μελισσών είναι μια θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνες έκκριση, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μέλισσας, μαζί με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και μικρόβια του εντέρου. Πέρυσι, οι επιστήμονες παρέτειναν τη ζωή των εργατριών μελισσών μεταμοσχεύοντας μικρόβια του εντέρου από βασίλισσες.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM