Κρυφή κάμερα αποκαλύπτει πώς εκπαιδεύονται οι διαχειριστές του Facebook στο ακραίο περιεχόμενο

Κρυφή κάμερα αποκαλύπτει πώς εκπαιδεύονται οι διαχειριστές του Facebook στο ακραίο περιεχόμενο Facebook Twitter
0

Η εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται οι διαχειριστές του Facebook αποκαλύφθηκε μέσα από βίντεο με τη χρήση κρυφής κάμερας. 

Ένας δημοσιογράφος για τον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4 δούλεψε, χωρίς να αποκαλύψει την ιδιότητα του, ως εκπαιδευόμενος διαχειριστής στο Facebook. Μέσα στα καθήκοντα του ήταν να αντιμετωπίζει ακραίο περιεχόμενο, όπως παρενόχληση παιδιών και ρατσιστικές αναρτήσεις.

Πολλές φορές δεν ήταν καθόλου αυτονόητο για το ποιες αναρτήσεις ή φωτογραφίες θα διαγραφούν. 

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης που παρουσιάζεται στο βίντεο, οι νέοι διαχειριστές καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα είδη περιεχομένου και ανάλογα με τις οδηγίες να το διαγράψουν, να το αγνοήσουν ή να το επισημάνουν ως ενοχλητικό. 

Ο δημοσιογράφος προσελήφθη από την CPL Resources, μια εταιρία με έδρα το Δουβλίνο στην οποία το Facebook έχει αναθέσει τη διαχείριση περιεχομένου.

Μάλιστα όταν παρουσιάστηκε η εκπομπή στην τηλεόραση με τον τίτλο «Μέσα στο Facebook. Τα μυστικά του κοινωνικού Δικτύου» το Facebook τοποθετήθηκε για το περιεχόμενο της εκπομπής  λέγοντας πως το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχονταν στους διαχειριστές δεν αντανακλούσε τις προδιαγραφές της εταιρίας. 

Ας δούμε όμως διάφορες περιπτώσεις και πως κλήθηκαν να τις αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι διαχειριστές. Σε κάποιους η απόφαση ήταν εύκολη. Το περιεχόμενο πρέπει να αφαιρεθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σε άλλες όμως τα πράγματα ήταν πιο πολύπλοκα. 

Φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών- διαγραφή  


Στους εκπαιδευόμενους διαχειριστές παρουσιάζονται γυναίκες γυμνόστηθων γυναικών.

Τους δίνεται η οδηγία «να διαγράφουν εικόνες πραγματικών γυναικών που έχουν τις θηλές ακάλυπτες»  

Βίαιος θάνατος- Επισήμανση σαν ενοχλητικό 

Στους εκπαιδευόμενους παρουσιάστηκαν εικόνες βίας.

Τους επισημάνθηκε πως θα δουν πολύ σκληρές εικόνες και πως αν νιώθουν άσχημα με αυτό που βλέπουν «μπορούν να φύγουν από το δωμάτιο» ή «να πιουν λίγο νερό».

Όμως τους επισημάνθηκε πως η εικόνα κάποιου που πεθαίνει δεν διαγράφεται απαραίτητα. Όταν ο δημοσιογράφος του Channel  αναρωτήθηκε πως γίνεται να μην σβήνονται τέτοιες φωτογραφίες, ο εκπαιδευτής απάντησε ότι μερικές φορές είναι συμβατές με την πολιτική του Facebook, ειδικά όταν «προκαλούν ευαισθητοποίηση». 

Βίντεο ενός μικρού αγοριού το οποίο χτυπάει ο πάτριος του- Μην το αφαιρέσετε

Αυτό το βίντεο χρησιμοποιήθηκε σαν ένα παράδειγμα σε περιεχόμενο που «δεν αφαιρείται αλλά πρέπει να επισημανθεί ως ενοχλητικό». Ο εκπαιδευτής είπε.

«Πάντα η παιδική κακοποίηση επισημαίνεται σαν ενοχλητική. Δεν αφαιρούμε ποτέ το περιεχόμενο αλλά ποτέ δεν το αγνοούμε κιόλας. Όμως μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Ρίτσαντ Άλαν, αντιπρόεδρος του Facebook, υπεύθυνος για τη δημόσια πολιτική της εταιρίας, δήλωσε πως αυτό το βίντεο θα έπρεπε να είχε διαγραφεί. 

Ένας άντρας τρώει μωρά αρουραίων- Αγνοήστε το 

Ο δημοσιογράφος που παριστάνει τον εκπαιδευόμενο υπάλληλο βλέπει ένα βίντεο με έναν άντρα να τρώει ζωντανά μωρά αρουραίων. Ο εκπαιδευτής του λέει να το αγνοήσει καθώς γίνεται «για λόγους σίτισης» και δεν παραβιάζει την πολιτική του Facebook για την κακοποίηση των ζώων. 

Δύο κοπέλες δέρνονται - Επισήμανση σαν ενοχλητικό 

Ο δημοσιογράφος βλέπει ένα βίντεο με δύο νεαρά κορίτσια να αλληλοδέρνονται. Το βίντεο έχει πάνω από 1000 κοινοποιήσεις. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο το ένα κορίτσι είναι σαφώς δυνατότερο από το άλλο. Όταν ζητάει οδηγίες για το αν πρέπει να σβήσει το βίντεο ο εκπαιδευτής του λέει πως το βίντεο αυτό εμπίπτει σε μια νέα πολιτική του Facebook. Στόχος του βίντεο είναι να καταδικάσει το bullying, για αυτό δεν σβήνεται παρά απλώς επισημαίνεται ως ενοχλητικό.

Εικόνες  αυτοτραυματισμού / αυτοκτονίας - «Διαγραφή» όταν τον προωθούν 

Στους εκπαιδευόμενους δείχνονται εικόνες και memes που «προωθούν την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό». Σε αυτά η οδηγία προ τους διαχειριστές είναι να σβηστούν. Όμως όταν οι εικόνες δεν έχουν τέτοιο χαρακτήρα, η οδηγία είναι να μην αφαιρούνται.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Άλαν υπάρχει νομιμοποιητική βάση να μένουν τέτοιες εικόνες. Όταν ένα άτομο είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, το να το δείξει μέσω του Facebook μπορεί να κινητοποιήσει τους φίλους του ή την οικογένεια του να το βοηθήσουν. 

Ανήλικοι χρήστες- Αγνοήστε το 

Στους εκπαιδευόμενους δείχνονται εικόνες από έναν ξεκάθαρα ανήλικο χρήστη που ποστάρει μια εικόνα όπου φαίνεται να έχει μια διατροφική διαταραχή. 

Τους δίνεται η οδηγία να μην κάνουν τίποτα. «Πρέπει να έχουμε απόδειξη πως ο χρήστης είναι ανήλικος και ειδικά κάτω από 13 ετών. Αλλιώς παριστάνουμε πως δεν το είδαμε».

Όμως το Facebook ισχυρίζεται πως δεν είναι αυτή η πρέπουσα αντιμετώπιση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας «αν υπάρχει αναφορά για συγκεκριμένο χρήστη πως είναι κάτω των 13 ετών, ο διαχειριστής θα τσεκάρει το προφίλ του και θα προσπαθήσει να ελέγξει την ηλικία του. Αν πιστεύει πως είναι κάτω των 13 ετών, ο λογαριασμός κλειδώνεται προσωρινά, μέχρι ο χρήστης να μπορέσει να αποδείξει πως έχει την κατάλληλη ηλικία. 

Ρατσιστικός λόγος - Εξαρτάται 

Στους εκπαιδευόμενους παρουσιάστηκαν διάφορα ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά meme που καλούσαν σε αφανισμό ή θανάτους μουσουλμάνων. Η οδηγία ήταν σαφής πως πρέπει να διαγραφούν. 

Όμως από την άλλη, σαν παράδειγμα για το τι πρέπει να αγνοήσουν ήταν ένα meme με ένα κορίτσι με το κεφάλι κάτω από το νερό της θάλασσας και τη λεζάντα «αυτό συμβαίνει αν ο πρώτος έρωτας της κόρης σου είναι ένας μικρός νέγρος».

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπαιδευτής «ναι μεν η εικόνα υπονοεί αρκετά σε ρατσιστικό επίπεδο, όμως δεν φτάνει στο επίπεδο της παραβίασης των όρων. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Facebook είπε πως η εικόνα παραβιάζει την πολιτική της εταιρίας και θα έπρεπε να αφαιρεθεί.  

Κήρυγμα μίσους προς μετανάστες- Αγνοήστε το 

Ο δημοσιογράφος-εκπαιδευόμενος ρώτησε αν έπρεπε να σβήσει ένα υβριστικό σχόλιο που αναφερόταν σε μουσουλμάνους μετανάστες. Ο εκπαιδευτής του είπε πως αν αναφερόταν μόνο σε «μουσουλμάνους» θα έπρεπε να σβηστεί.

Από τη στιγμή όμως που αναφέρεται σε μετανάστες, μπορεί να παραμείνει. Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ένας υπάλληλος της εταιρίας που εκπαιδεύει τους διαχειριστές συλλαμβάνεται να λέει στην κρυφή κάμερα πως οι μετανάστες δεν προστατεύονται το ίδιο με τις εθνοτικές ομάδες.

Σελίδες με μεγάλο κοινό - Να είστε προσεχτικοί 

Ένας εκπαιδευτής λέει στον ρεπόρτερ πως μια συγκεκριμένη βρετανική σελίδα που κατέβηκε το Μάρτιο είχε 8 με 9 παραβιάσεις των κανόνων του Facebook, όταν το θεωρητικό όριο είναι οι πέντε παραβιάσεις.

«Αλλά προφανώς επειδή έχουν πολλούς followers δημιουργούν μεγάλο τζίρο για το Facebook», σχολιάζει χωρίς να ξέρει πως καταγράφεται από την κάμερα. 

Oι σελίδες με μεγάλο κοινό είναι κατά κάποιον τρόπο «προστατευόμενο περιεχόμενο» και δεν μπορούν να κατέβουν από τους διαχειριστές εταιριών όπως η CPL, παρά μόνο από υπαλλήλους του Facebook.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εκπομπή του Channel 4 στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται ακόμα και κάποιες με ακροδεξιό περιεχόμενο. 

Όμως το Facebook αρνείται κατηγορηματικά  πως επωφελείται οικονομικά από το ακραίο περιεχόμενο. «Το σοκαριστικό περιεχόμενο δεν μας βοηθαέι να κερδίσουμε χρήματα» λέει ο Αλαν. «Αυτό είναι μια παρεξήγηση για το πως λειτουργεί το σύστημα» .

 Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του αντιπροέδρου του Facebook ύστερα από τις αποκαλύψεις της εκπομπής του Chanel 4:

 

Με πληροφορίες από Business Insider 

 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM