Live η εκτόξευση της διαστημικής αποστολής Juice στα παγωμένα φεγγάρια του Δία

ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή με την ονομασία Juice είναι γεγονός.

Η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Juice αφορά σε έναν δορυφόρο αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών που θα εκτοξευθεί για ένα οκταετές ταξίδι προς τον Δία. 

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσής του. Το διαστημικό σκάφος βάρους έξι τόνων επρόκειτο να απογειωθεί από το διαστημοδρόμιο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα χθες, αλλά ο κίνδυνος για χτύπημα κεραυνού ανέστειλε την εκτόξευση, η οποία μετατέθηκε για σήμερα.

Επί του παρόντος υποβάλλεται σε τελικές προετοιμασίες πριν από την εκτόξευση.

Ως αποστολή έχει να συλλέξει στοιχεία για το αν τα παγωμένα φεγγάρια του Δία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή. Όπως αναφέρεται, όταν το σκάφος φτάσει τελικά σε τροχιά θα πρέπει να επιβιώσει με τόσο λίγη ενέργεια όσο η μισή ενέργεια που καταναλώνει ένας στεγνωτήρας μαλλιών. 

Όταν το Juice φτάσει τελικά στο ιωβικό σύστημα το 2031, θα πραγματοποιήσει μια σειρά ελέγχων του Δία και των τριών μεγάλων ωκεανοφόρων φεγγαριών του, της Καλλιστώς, της Ευρώπης και του Γανυμήδη.

Για την εκτόξευσή του, η αποστολή Juice θα χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο Ariane 5 παρόμοιο με αυτόν που έθεσε σε τροχιά το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, ο Ariane δεν είναι αρκετά ισχυρός για να στείλει το ωφέλιμο φορτίο του κατευθείαν στον Δία, οπότε το διαστημικό σκάφος πρέπει να χρησιμοποιήσει μια ειδική βαρυτική σφενδόνη για να φτάσει στον προορισμό του, κάνοντας μια σειρά από προσπεράσεις της Αφροδίτης και της Γης. 

Το σκάφος, JUpiter ICy moons Explorer, κόστισε 1,4 δισεκατομμύρια λίρες για να κατασκευαστεί. Θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι 4,1 δισεκατομμυρίων μιλίων (6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) στο ιωβικό σύστημα σε διάστημα οκτώμισι ετών, φτάνοντας στον Δία τον Ιούλιο του 2031.  Ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει 35 πτήσεις γύρω από τα τρία φεγγάρια του Δία προτού τεθεί σε μόνιμη τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη στα τέλη του 2034. 

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του το Juice θα χρησιμοποιήσει μια προηγμένη σειρά οργάνων για να εξερευνήσει τον Δία και να διερευνήσει αν κάποιος από τους δορυφόρους που τον περιβάλλουν είναι κατοικήσιμος. Αν και το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να αναζητήσει σημάδια ζωής, σκοπός του είναι να διερευνήσει τις συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή. 

Η Ευρώπη είναι το μικρότερο από τα τέσσερα φεγγάρια του Δία, αλλά θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς ως το πιο πιθανό να συγκεντρώνει τα κατάλληλα συστατικά για ζωή. Ένας από τους λόγους γι' αυτό είναι ότι κάτω από τον παγωμένο φλοιό της Ευρώπης πιστεύεται ότι βρίσκεται ένας τεράστιος ωκεανός υγρού νερού, που περιέχει διπλάσια ποσότητα νερού από όλους τους ωκεανούς της Γης μαζί, κι ο οποίος θερμαίνεται από τις παλιρροϊκές δυνάμεις.

Παρακολουθήστε ζωντανά: 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM