Τουλάχιστον έξι μήνες διατηρείται η ανοσία έναντι του κορωνοϊού μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όπως δείχνουν τα νεότερα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης του ΕΚΠΑ που διεξάγεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Η μελέτη διεξάγεται από την αρχή των εμβολιασμών στην Ελλάδα και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί με τη μορφή 20 άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
Στην πιο πρόσφατη δημοσίευση οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα από 308 υγειονομικούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, με διάμεση ηλικία τα 48 έτη, όπως δήλωσε ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας-Αιματολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, Θάνος Δημόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στη διακύμανση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στους τρεις και στους έξι μήνες, αλλά και στο ρόλο που παίζει η ηλικία, εξηγεί ότι άνω του 95% των εμβολιασθέντων είχαν υψηλότατους τίτλους εξουδετέρωσης του ιού περίπου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού τους.
«Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 6μήνου μετά τον πλήρη εμβολιασμό η διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 81%. Στους 3 μήνες δεν υπήρχε κανείς με τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων κάτω από το όριο θετικότητος του 30%, ενώ 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό μόνο το 2,59% (8 άτομα) είχε τιμές αντισωμάτων κάτω από 30% και 12% είχε τιμές κάτω του 50%» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «η μείωση του τίτλου των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερης τάξης μεγέθους στα άτομα ηλικίας 51-70 ετών, συγκριτικά με αυτά ηλικίας 20-50 ετών, σε όλες τις χρονικές στιγμές των μετρήσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι υγιείς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 70 ετών, δε χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων.
Σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί η επιστημονική κοινότητα ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες που είναι γνωστό ότι δεν έχουν καλή «απάντηση» στο εμβόλιο, αναφέρει ότι «μελετήσαμε ασθενείς με διάφορες αιματολογικές κακοήθειες και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι περίπου το 40% αυτών των ασθενών δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Δεν γνωρίζουμε αν μια πιθανή τρίτη δόση του ίδιου ή άλλου εμβολίου θα ήταν αποτελεσματική». Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τόνισε πως αυτό «θα το δούμε στη νέα μελέτη του ΕΚΠΑ με αυτό το αντικείμενο».
«Από την άλλη μεριά η προληπτική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, μηνιαίως (όταν αυτά πάρουν έγκριση για προληπτική χορήγηση σε αυτούς τους ασθενείς), την περίοδο που υπάρχει μία έξαρση της πανδημίας, ενδεχομένως να μπορούσε να προστατεύσει τα άτομα που δεν μπορούν να έχουν μία ανοσιακή απόκριση. Υπάρχουν τέτοιες μελέτες που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μελέτη της θεραπευτικής κλινικής του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί με την έρευνα για όλα τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους, μέχρι και 18 μήνες, μετά την πρώτη δόση τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ